Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

27.8 C
Skopje
Wednesday, October 4, 2023

More
  домаАгро колумнаДали вештачките ѓубрива се штетни?

  Дали вештачките ѓубрива се штетни?

  Petel.mk

  Дали вештачките ѓубрива се штетни? – Штетност на вештачките ѓубрива и што да се користи наместо нив.

  Поради сè поголемите научни докази за штетното влијание на вештачките минерални ѓубрива, расте свеста за зачувување на почвата како најважен необновлив ресурс.

  Од сите синтетички ѓубрива, најагресивни се азот. Тие можат хемиски да ја оштетат почвата, а можат да убијат и микроорганизми со зголемување на концентрацијата на почвениот раствор.

   Азотното ѓубриво го стимулира развојот на микробите кои се хранат со органска материја во почвата – хумус, кој се состои од нерастворливи остатоци од растенија и други живи организми. 

  Распаѓањето на оваа органска материја ја намалува способноста на почвата да го задржува органскиот азот, кој потоа се влева во подлабоките слоеви или оди во атмосферата во форма на азотни оксиди (N2O), што е речиси 300 пати поопасно од јаглерод диоксидот од јаглерод диоксидот.

  Хумусните честички имаат електричен полнеж на својата површина, па го собираат и складираат почвениот раствор на хемиски елементи, кои се храна за растенијата. 

  На почви кои имаат многу малку или немаат хумус, водените минерални раствори слободно одат во подземните води или испаруваат. 

  Како што се зголемува дозата на минералниот азот, микробиолошката активност во почвата се намалува. 

  За 30 години примена на вештачки азотни ѓубрива, земјоделското земјиште е деградирано како што би биле потребни 5.000 години во природата. 

  Затоа, многу е важно да се зачува или забрза развојот на микроорганизми кои го фиксираат азот кои произведуваат прифатлив биолошки азот за растението во процесот на биолошка фиксација на азот од воздухот, каде што е присутен во практично неограничени количини.

  Азотните фиксатори може да бидат претежно бактерии, потоа сино-зелени алги, актиномицети и некои габи. Овие организми ги населуваат сите почви и сите водни средини во кои е можен живот. Фиксацијата на азот може да биде симбиотска (со мешунки или немешунки) и бесплатна (аеробна или анаеробна). 

  Од вкупниот биолошки азот, 80% се произведува од слободните азотни фиксатори. 

  Количината на таков азот по единица површина е значително помала од онаа што можат да произведат симбиотски фиксатори на азот, но сепак е значајна, бидејќи и без ѓубрење, културите можат да дадат 30% принос во споредба со оплодената варијанта.

  Најважни асоцијативни азотни фиксатори се Azotobacter chroooccum, Azotobacter vinelandi, Azospirillum lipoferum, Beijerinckia derxii, Klebsiella planticola, Bacillus subtillis, Bacillus megaterium, Pseudomonas sp., Clostridium и други. 

  Станува збор за хетеротрофни организми кои се наоѓаат насекаде во почвата, но нивната важна карактеристика е што имаат добра интеракција со растенијата бидејќи имаат најдобри услови за живот во нивната ризосфера, добивајќи енергија од растението во форма на шеќер што го лачи растението на активниот корен систем. , а за возврат и даваат фиксен азот во форма на врзана форма на NH, хидроксиламин, амино киселини, пептиди, хормон за раст, биофунгицид…

  Покрај фиксирањето на атмосферскиот азот, повеќето од овие микроорганизми се способни да извлечат фосфор, калиум или некој друг елемент од кристалната решетка на минерали во почвата и да го стават во воден раствор достапен за растенијата. 

  Во рамките на еден вид бактерии, постои можност за соеви, кои се специјално прилагодени на еден растителен вид или дури и сорта, така што со нивно изолирање и размножување, потоа инокулирање на семиња или пред сеење вградување во почвата, приносот се зголемува за 10. -20% може да се постигне.

  Средства кои се дозволени за органско производство

  Кај едногодишните растенија, најдобри резултати се постигнуваат со инокулација на семињата, со бактерии кои го следат растот на младите корени, а кај растителните видови и плодови, подобро е коренскиот систем на садници и садници да се натопени во течност. култура на фиксатор на азот. 

  Во исто време, внесот на азотни ѓубрива треба да се намали за 30-40%. Бидејќи овие микроорганизми се многу чувствителни на директна светлина, поточно ултравиолетовите зраци се смртоносни за нив, се подразбира дека обработката на растителниот материјал се врши во сенка.

  Има многу готови препарати со бактерии кои фиксираат азот кои можат да се купат, а дома многу лесно се прави микробиолошко ѓубриво. 

  Најчесто се зема плодна градинарска почва во која секако има азотобактерии. Фината и просејувана почва се меша со 2-5% извор на јаглени хидрати (брашно, меласа, шеќер…), со додавање на вода за да се додаде смесата во состојба на леплива пластика, која е во тенок слој од 1- 2,5 cm ) се премачкува во чинии и се остава топло. 

  За три до четири дена, целата маса е покриена и проникната со мукозна маса од азотобактериски клетки, која потоа се раствора во вода за нанесување на растителен материјал.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  ЗАШТИТА ВО ОРГАНСКОТО ПРОИЗВОДСТВО

  Дали вештачките ѓубрива се штетни?

  Прскање на круша во Село Крклино Битолско

  Goran Stankovski

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img