fbpx
parallax background

Како да препознаете дали запрената краста од круши и јаболка е запрена?

08/06/2020
Србија стана членка на Меѓувладината платформа за биодиверзитетот и услугите на екосистемите
08/06/2020

Заматената лушпа од јаболка и круши, предизвикувачкиот агенс на Venturia inequalis и Venturia pyrina, се економски најзначајните заболувања на круши и јаболка. Заштитата треба да продолжи во случај на дождливо лето, без оглед на повисоки температури, но и да се обрне внимание на намалувањето на трошоците за заштита.

Нема овоштарник кој нема да проба се што е во негова моќ да престане со оваа габична болест, која предизвикува загадување на овошје, понизок квалитет и што е најважно, пониски продажни цени .

На саѓи болест е предизвикана од круша и јаболко краста , која е предизвикана од Venturia inequalis и Venturia pyrina , и се чини дека од почетокот на вегетацијата и во ладилниците, по складирање на овошје.

На круши, заштитата треба да започне во рана пролет, бидејќи патогените препишувачи на гранчиња, така што во случај на поволни временски услови, инфекција со пупки може да се појави многу рано, додека кај јаболка, патогените прелистувачи во паднати лисја од претходната вегетација и симптоми можат да се појави по ерупцијата на првите лисја.

Тркалезни дамки на листовите се знак на инфекција

Ако се појави инфекција, таа се препознава со темните и светло-кафените кружни дамки што се појавуваат на листот, а потоа и на овошјето, но во случај на посилна инфекција, овошјето може да попушта, особено кај круши. Ако симптомите се појават на листот и овошјето, понатамошната контрола е залудна. Последниот час за контрола на инфекцијата со комбинација на системски и контактни фунгициди е појава на дамки на дршката од лисјата. Ако дрвото не се третира, тогаш и секој пат после тоа, пред и по врнежите, симптомите се појавуваат на плодовите во форма на формирање на краста, по што болеста го добила своето име.

Но, не се вознемирувајте ако видите темни, тркалезни точки на лисјата. Тоа е знак дека сте успеале со заштита и ја потиснавте инфекцијата што се јавува веднаш штом температурите се околу 20 степени и со многу врнежи, односно ако листот е постојано влажен. Потребни се околу десет часа навлажнување, со наведените температури, за да се појави инфекцијата.

Не е сè црно ако се појават симптоми

Значи, кога ќе видите црни дамки од круг, ако можете да ги избришете со врвот на ноктот, инфекцијата е запрена. Но, борбата не заврши. Следете ја временската прогноза и заштитете ги вашите дрвја. Ако користите фунгициди , не прскајте пред и по дождот доколку количината на врнежи не надминувала 20 мм на метар квадратен. Доволно е еден спреј, пред или веднаш по дождот.

Обидете се да ја избришете пегичката со врвот на ноктот

Општо, еден спреј неделно, во случај на обилни врнежи од дожд, без оглед дали станува збор за јаболка или круши затоа што се користат системски фунгициди кои можат да ја „вратат“ инфекцијата три до четири дена назад, или ако користите фунгициди три до четири дена после инфекции, можете да спречите инфекција. Со примена на контакт и системски фунгициди, во случај да нема многу врнежи, заштитата на дрвото од шуга од саѓи може да трае најмалку десет дена.

Користете нови технологии

Не користете фунгициди непотребно. Ако можете, користете нови технологии.

Фунгицидите често се користат непотребно, така што имаме случаи кога годишно се издвојуваат помеѓу 1.000 и 1.500 евра за еден хектар круши за пестициди, што е непотребно. Дури и 20 или повеќе спрејови годишно немаат смисла и нивната употреба треба да се намали, со примена на нови технологии и заштита со природни средства.

Новите технологии се рефлектираат во тоа што беспилотните летала или инфрацрвените фотоапарати можат да видат „кризни“ жаришта во овоштарникот, т.е. ако, на пример, лисјата во одреден дел од плантажата се светло зелени , тоа е знак за чуварите на безбедноста дека нешто се случува во тој дел од овоштарникот. . Интервенцијата, доколку е потребно, се изведува само во тој дел, или поради инсекти, лоша исхрана или болести. Истото се прави и во оранжерии и куќи. Ова ги намалува трошоците и со тоа ја зголемува профитабилноста на производството.

Постојат и други начини за заштита

Заштита со природни средства вклучува употреба на конска опашка, калиум перманганат, каолин глина, црвена и лук, коприва, сода бикарбона, домашно млеко и слично. Со еден збор, дрвото расте посилно и не станува „зависно“ од пестициди. Во еден овоштарник во Бања Лука се одгледуваат овошни овошни насади со круша, неварено, млеко, сода бикарбона и масло за јадење. Дозите се: литар млеко, голема лажица сода и масло, сите во 10 литри вода. Подобро е содата да биде чиста, медицинска, но може да се користи и од пазарот.

Сода бикарбона: Направете лек за болести и штетници

Засега, заштитата оди добро. Инфекцијата од саѓи од саѓи беше успешно запрена, што може да се види на сликите. Како и да е, треба да се има предвид дека тоа е само почеток на јуни и дека победата над крастата круша, особено во последните години, треба да се прогласи до 14 дена пред жетвата .

Причината е што вториот дел од летото е влажен – со врнежи, така што симптомите на таканаречената секундарна инфекција се појавуваат пред бербата, а од книгите и експертите беше прочитано и слушнато дека од првата половина на јуни не треба да се користат системски фунгициди, туку само контакт или дури и не прскајте круши , бидејќи високите температури и сувите периоди не одговараат на патогенот за неговиот мазен развој.

Ова веќе не е случај во пракса, а системските фунгициди треба да се користат за круши и јаболка, во случај на врнежи во јули и почетокот на август.

Facebook