Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

22.8 C
Skopje
Friday, June 14, 2024

More
  домаОд соседитеВо студените денови, заштитете ги домашните растенија на едноставни и природни начини

  Во студените денови, заштитете ги домашните растенија на едноставни и природни начини

  petel baner

  Зимата е период кога се појавуваат разни штетници на домашните растенија. Во нивна заштита, треба да се даде предност на превентивни методи и природни препарати.

  Зимата е период кога природните штетници се појавуваат на домашните растенија. Особено изложена на нивниот напад е оној што се наоѓа во кујната или бањата, каде што покрај топлината, има и зголемена влажност.

  Сето ова создава идеални услови за зголемување на популацијата на разни инсекти. Различни пеперутки и лисна вошка, муви и многу други обично се појавуваат како непријатели на  растенијата во  текот на зимата.

  Превентивни мерки – докажана заштита

  Најдобрата заштита за време на студениот период е редовно спроведување на превентивни мерки. Тие ќе ни овозможат да уживаме во здрави и убави растенија .

  Изборот на местото каде што се чуваат, снабдувањето со вода и хранливи материи, влажноста на воздухот, квалитетот на подлогата , големината на контејнерот се најважните фактори кои влијаат на нивното здравје. Оние кои се под стрес се подложни на штетници, болести и други проблеми.

  Никогаш не треба да се оставаат во мали контејнери за време на студените денови, особено ако се гледа дека корените излегуваат низ отворите на дното на садот. Коренот на мал простор е подложен на гниење и тоа може да доведе до распаѓање на целото растение. Некои видови се многу чувствителни на ова, како што е красулата.

  Сувиот воздух го поттикнува појавувањето на грини

  Централното греење е уште еден фактор на стрес кој има негативен ефект затоа што создава сув воздух со зголемена содржина на прашина, што ја суши лисната маса. Покрај тоа, ние обично чуваме саксии на прозорец прагови под кои има радијатори. Топлината ја суши подлогата и мора да се обрне внимание на водоснабдувањето. Во зависност од квалитетот на подлогата, може да се случи плиткиот површински слој да биде влажен, но подлабоките слоеви да бидат целосно суви. Во таква средина – исушено и топло, има оштетување на корените и венење. Ова исто така ќе предизвика појава на грини.

  Обрнете посебно внимание на снабдувањето со вода на подлогата . Вообичаено е внатрешните видови да се напојат кога ќе се исуши површинскиот слој, од еден до два сантиметри. Наводнувањето треба да се усогласи со квалитетот и динамиката на сушење на подлогата и потребите за вода.

  Исхраната во текот на зимата не треба да се претерува, особено со употреба на азотни ѓубрива . Премногу азот ќе доведе до прекумерно создавање на деликатни зелени делови кои ќе се издолжат поради недостаток на светлина. Само такви сочни делови се идеално место за јадење разни вошки.

  Изолирајте нови растенија

  Проверете ја состојбата на растенијата најмалку еднаш неделно. Проверете го дрвото , лисјата, цвеќињата, површината на подлогата, состојбата на дното на садот и во послужавникот под него. Честопати, брзата акција за наоѓање мала колонија и нејзиното сузбивање ќе значи спас за цвеќето и ќе ве спаси од непријатната ситуација при наоѓање на целосно уништени лисја.

  Зимата е исто така период кога се купуваат или добиваат нови подароци од домашни растенија. Постои можност со нив да пристигнат несакани штетници или патогени микроорганизми . Затоа никогаш не треба да ги чувате во иста просторија со оние што веќе ги имате.

  Назначете една просторија што ќе служи како карантин за нови видови. Месец е доволен период во кој ќе се покаже дали се здрави, дека патогените микроорганизми не пристигнале врз нив. Ако има инфекција, симптомите ќе станат видливи. На тој начин, тие постојни растенија ќе бидат зачувани. Кога наводнуваме и оплодуваме, ги  напоиме и ги храниме последно. Ова ќе спречи ширење на патогенот. Измијте ја конзервата за наводнување по употреба. Исто така, измијте ги рацете.

  Фолија дезориентира штетници

  Кога се контролираат штетниците, треба да се даде предност на механичките, физичките и био-методите. Најдобро е кога веднаш се забележува појава на мала колонија ,  па цвеќето се пренесува во друга просторија и им се приоѓа за да ги контролираат.

  Мал број штетни инсекти може да се измијат или избришат од лисјата. Ова е најлесниот метод и го користат повеќето од вас. Ако во бришењето се додаде малку течен био детергент за миење садови, течноста за сапуница ќе ги затвори дишните патишта на лисна вошка. Затоа, ова решение може да се користи и за прскање на растенија кои биле нападнати од ваши. Willе има подобар ефект врз младите поединци отколку кај крилестите инсекти. Третманот се повторува неколку пати се додека не се потиснат целосно. За некои видови, бришењето ќе има подобар ефект ако се направи со памучна волна натопена во алкохол.

  agrounik

  Алуминиумска фолија може да се постави на површината на подлогата и околу дрвото . Рефлексија на фолија ќе предизвика дезориентираност на штетниците. Овој трик се користи кога се забележува појава на трипс.

  Ловечки саксии можете и сами да направите со земање помал саксија или чинија која е обоена во жолта боја. Само истурете малку вода и неколку капки детергент за садови во неа. Создадената стапица ќе делува на разни инсекти кои ги привлекува жолтата боја и тие ќе се удават во водата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Можете исто така да ги искинете лисјата со штетници и да ги фрлите ако е помал број.

  Земјоделските аптеки нудат многу производи направени врз основа на природни супстанции , како што се минерали.

  Можете да направите разни природни препарати со кои ќе третирате билки. За нивна подготовка користете маслено масло, лук, чили пиперки , тутун.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img