Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

16.8 C
Skopje
Sunday, October 2, 2022

More
    домаАгро ЗабаваСтрижење овци

    Стрижење овци

    Стрижење на овци се прави во овој период кога времето почнува да затоплува.

    Сточарите во Макеоднија одгледуваат овци за месо и за млеко а се поретко за волна.

    Како и да е еднаш годишно мора да се шишаат овците за да не им биде топло. Стрижењето е задолжителна хигиенска постапка кај овците. Доколку овците не се истрижат ќе страдаат од топлината, нема да напредуваат и крзното ќе стане место за развој на паразити, инфекции и инсекти.

    Волната се продава преку пазари, приватни компании и луѓе прекупци кои што доаѓаат до местото на стрижњето на овците и на лице место ја откупуваат волната а во поново време и преку ИНТЕРНЕТ.

    Откупците најчесто откупуваат неизмиена волна од овца. Цената зависи од расата на овци од чистотата но сепак во последно време цената е ниска и се исплати само колку да ги платиш луѓето што ги ангажираш за шишање на овците.

    Најценето крзно е од расата Мерино.

    Секој сопственик сам избира кога ќе ги стрига своите овци а тоа е најчесто на пролет.

    Стрижење овци. Видео испратено од Aleksandar Jovceski

    Јагнињата дозволено е да се шишаат после 5 месеци.

    Пред почнување на постапката треба да се внимава на состојбата на крзното. По зимата влакната се обично суви и тврди и тешко се сечат. Подобро е да се почека одредена маснотија да се акумулира во крзното и така тоа ќе стане меко и еластично и нема да се раскинува при сечење.

    Еве и едно видео за машинско шишање овци.

    Мајстор Андреј Димовски

    Потребни алатки:

    Има два вида на алатки: рачни и машински

    Најважно е за едните и за другите алатки да бидат остри.

    Во последно време во Македонија се појавија тајфи кои што организирано по покана на сопствениците на стадата ги посетуваат и ги стрижат овците најчесто со машинки на струја или на батерии.

    Овие алатки побрзо и подетално ги стрижат овците.

    Машинските алатки можат да чинат од 200 евра и повеќе.

    Сепак кај нас многу често овците се стрижат со рачни ножици направени од челик.

    Овие ножици се уште можат да се купат по пазарите и чинат околу 20 евра.

    При стрижењето на овците треба да се внимава да не се повредат и да не ги исечеме бидејќи може да настанат незгодни рани кај животното.

    Најтешки за стрижење се овните поради нивниот карактер и бидејќи имаат повеќе набори на кожата и роговите.

    Стрижењето започнува во близината на вимето, опашката или задните нозе.

    Внимателно треба да се намети животното и никако силно да се притиска со ногата на стомакот од овцата.

    Треба што пониско да се фати до кожата и подолги ленти за целосно да се ослободи крзното.

    Стрижењето овци е многу тешка работа и бара физичка кондиција.

    Со вас ќе споделиме и едно видео што ни го испративте. Браво младо момче секоја ти чест.

    Поздрав добри луѓе.

    Само Рурално.

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Зачини кои можете да ги одгледувате на балконот
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Бел и виолетов јоргован
    spot_img
    spot_img
    spot_img