Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

25.8 C
Skopje
Saturday, July 20, 2024

More
  домаАгро ВестиМикрокредитирање во земјоделието

  Микрокредитирање во земјоделието

  petel baner

  Микрофинансирање во земјоделство – Постојат неколку причини зошто малите земјоделци се одлучуваат да земат заем за микрофинансирање за земјоделство:

  1.Пристап до кредити: Микрофинансираните земјоделски заеми им обезбедуваат на малите земјоделци пристап до кредити кои можеби не се достапни преку традиционалните банкарски канали. Ова може да биде особено важно за земјоделците во Македонија, каде пристапот до кредити често е ограничен и често недостапен за луѓето што се занимаваат со земјоделие од помал обем.

  2.Зголемена продуктивност: обезбедувајќи им на земјоделците финансиски средства што им се потребни за да ги инвестираат во нивното работење, заемите за микрофинансирање на земјоделството може да помогнат да се зголеми земјоделската продуктивност и приход. Ова може да биде особено корисно за земјоделците кои сакаат да ги прошират своите операции или да прифатат нови технологии.

  3.Подобрена отпорност: Микрофинансираните земјоделски заеми може да се користат за инвестирање во системи за наводнување или друга инфраструктура што може да им помогне на земјоделците да се справат со сушата и другите предизвици поврзани со климата. Тие исто така може да се користат за диверзификација на културите и изворите на приход, што може да помогне да се намалат ризиците поврзани со потпирање на една култура или пазар.

  4.Подобрени средства за живеење: помагајќи им на земјоделците да ја зголемат својата земјоделска продуктивност и приход, микрофинансирањето на земјоделските заеми може да придонесе за севкупниот развој на руралните заедници и да го подобри егзистенцијата на малите земјоделци и нивните семејства.

  5.Флексибилност: Земјоделските заеми за микрофинансирање може да се прилагодат за да се задоволат специфичните потреби на индивидуалните земјоделци и земјоделските бизниси. Ова може да им олесни на земјоделците да пристапат до финансиските ресурси што им се потребни за да успеат.

  agrounik

  Севкупно, микрофинансиските заеми за земјоделство можат да бидат моќна алатка за помагање на малите земјоделци да инвестираат во нивните операции и да изградат подобра иднина за себе и за своите заедници.

  Микрофинансирање во земјоделство

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во Македонија веќе над 20 години Микоркредитна фондација Хоризонти преставува сигурен партнер на кој што Земјоделците може да се потпрат.

  За повеќе корисни стории посетете не на веб страната на земјоделие.мк , како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img