Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

15.8 C
Skopje
Saturday, February 24, 2024

More
  домаАгро колумнаЕксплозија на трошоците во земјоделството

  Експлозија на трошоците во земјоделството

  Agrobot

  Експлозија на трошоците во земјоделството. Ова зголемување на трошоците надминува сè што е видено досега.

  Поединечните видови трошоци се удвоија во рок од една година – како што се трошоците за ѓубрива.
  Другите важни ресурси се „само“ 50 проценти поскапи – на пример извори на енергија, гориво или добиточна храна.
  Овие огромни зголемувања на трошоците веројатно ќе имаат значително влијание врз сите одлуки за производство и инвестиции во земјоделството .
  Иако приходите за повеќето земјоделски производи исто така се зголемени но сепак се потешко земјоделците успеаваат да остварат приходи за достоинствен живот за себе и своите семејства.
  Земјоделците, фармерите на млеко, свињите и операторите на оранжерии мора да се справат со многу различни деловни барања кога го одржуваат своето производство .

  Последните достапни податоци укажуваат дека драстично се намалува бројот на луѓе кои што сакаат да се занимаваат со земјоделие.

  Цените на житото паднаа, додека трошоците за гориво, ѓубрива, хемиски препарати, гас и струја вртоглаво пораснаа.

  Ако го погледнеме растот на трошоците што ги имаат Земјоделците можеме да очекуваме дека уште повеќе Земјоделци ќе се одлучат да престанат да произведуваат и својата егзистенција да ја бараат во друг сектор или како што е најчесто надвор од државата.

  Лавина на трошоци: ѓубриво, гориво, енергија…

  Сите земјоделци ги имаат овие видови трошоци на инпути – како што се енергија и мазива, гориво, материјали за греење и електрична енергија. Зголемувањето на цените овде беше меѓу 20 и 70 проценти во однос на претходната година.
  Во овој момент, зголемувањето на електричната енергија беше најниско, нешто под 20 проценти – најголемиот скок на цените на струјата (исто како гасот и горивата за греење) допрва се најавува.

  Земјоделците мораа да се справат со убедливо најголемиот скок на трошоците:, трошоците за ѓубрива едноставно се удвоија. И лошата вест: и овде цените неодамна повторно значително се зголемија по завршување во летото.

  petel baner

  Производите за заштита на растенијата – особено хербицидите – исто така станаа значително поскапи . Во просек чинат речиси 30% повеќе. Земјоделците исто така мораа да издвојат 30% повеќе за семиња.
  Одгледувачите на животни се жалат на исклучително високи трошоци за добиточна храна.
  Одгледувачите на животни се соочуваат и со драматично зголемување на трошоците . Материјалите за добиточна храна во јули беа поскапи за речиси 40% од претходната година. Зрното за добиточна храна чинеше околу 50% повеќе, а оброците со масло беа околу 30% поскапи.
  Секој што мораше да купи фабричка добиточна храна плаќаше и доплата од речиси 40%.
  Според податоците што ги имаме од земјоделците, ветеринарните служби не поскапеле или поскапеле незначително.
  Тоа би била добра вест, но може да се промени и ова да поскапи наскоро.
  Тракторите се поскапи за 20% до 40%, изградба на објекти во земјоделието поскапи за повеќе од 40% . . Ова всушност го прави невозможно инвестирањето во нови штали и згради.
  Овде, исто така, веројатно нема да биде крајот на поскапувањата ако ги погледнете огромниот синџир на снабдување и проблемите со набавката на материјали во потребни во земјоделието.

  Треба да признаеме дека и Земјоделците ги кренаа цените на своите производи што останатите граѓани го почуствуваа на својот домашен буџет, сепак и со покачени цени повеќето Земјоделци изјавуваат дека се потешко дури е и невозможно да се преживее доколку земјоделието е единствен приход на едно семејство.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Експлозија на трошоците во земјоделството.

  Европа признава: Немаме повеќе контрола врз поскапувањата на храната!

  Придружете се на нашата заедница на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img