Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

4.8 C
Skopje
Tuesday, November 28, 2023

More
  домаАгро советиМрежа околу овошни садници - најбезбеден начин за борба против глодари

  Мрежа околу овошни садници – најбезбеден начин за борба против глодари

  Agrobot

  По пролетното или есенското засадување на овошје, една од мерките што мора да се направи во овој период по совет на професијата е да се постави мрежа околу садниците, особено во областите каде што зајаците, глодарите и дивечот се присутни во поголем број. Најдоброто трајно решение за овој проблем е оградување на целата овоштарник со мрежа, како превенција од штетата што може да ја предизвикаат животните, но и несовесните луѓе.

  За време на доцна есен и зима, особено кога паѓа снег, зајаците и глувците предизвикуваат голема штета на младите овошни дрвја поради недостаток на храна. Тие ја гризаат кората и истовремено ги кршат спроводните садови на растителното ткиво, предизвикувајќи голема штета на растенијата. Ефектот од таквата штета се манифестира за време на вегетацијата во форма на ослабување на растенијата, заостанување во растот, па дури и сушење, а кај овошните видови најмногу страдаат јаболко, а потоа коскестото овошје додека лозата не е предмет на оштетување бидејќи кората содржи танини што му даваат горчина .

  Мрежите што се користат треба да бидат обични, фасадни. Ролната пред инсталацијата потребно е да се измери и исече на 50 сантиметри во висина и 16,5 сантиметри во ширина. Приближно, една ролна фасадна мрежа е доволна за да се заштитат 600 садници. Поставувањето мрежа околу дрвото, во споредба со другите инвестиции во садењето, воопшто не е скапо, а овој вид борба против зајаци и глодари е и најбезбеден , во спротивно штетата може да биде многу поголема.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img