Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

29.8 C
Skopje
Wednesday, July 24, 2024

More
  домаАгро советиБИОЕКОЛОШКИ МЕТОДИ НА БОРБА со штетниците и болестите

  БИОЕКОЛОШКИ МЕТОДИ НА БОРБА со штетниците и болестите

  petel baner

  За здрава храна најважно е да имаме почва без хемикалии

  БИОЕКОЛОШКИ МЕТОДИ НА БОРБА со штетниците и болестите

  Што може да биде алтернатива на агрохемијата? Абиотички физички фактори се користат за борба против растителни штетници и болести: светлина, ултразвук, бучава, уреди со висока фреквенција; биотички фактори: антагонистичка корисна микробиота, флора и фауна, растенија што одбиваат, ентомофаги. Агробиолошките методи се користат и против штетници и болести: стапици, температурни режими, видови обработка на почвата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Не заборавајте дека на растенијата им е потребна заштита не само од болести, штетници и плевели, туку и од други (абиотички и стресни) неповолни фактори на животната средина. Ова се ненадејни мразови, суша, контаминација на вештачко тло.

  Главната задача на заштитата на растенијата е да се постигне единството на организмот и животната средина со создавање удобни услови за негов раст, развој, репродукција и насочен избор во одржливи екоценози.

  На лични парцели (кога станува збор за 3-5 хектари), благодарение на малите количини и еколошката разновидност на флората и фауната, се создаваат можности да се справат со штетниците и болестите со свои раце и да ја одржат одржливоста на екосистемите. На големи полиња, оваа задача е комплицирана со употреба на монокултури кои не се способни за саморегулација.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img