Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро ВестиНеколку зборови за пестициди

  Неколку зборови за пестициди

  petel baner

  Внимателно со прскалките

  Многу пестициди влегуваат во почвата и остануваат таму многу години. Важно е за земјоделските производители кои користеле или користат хемиски производи за заштита на растенијата (вклучително и оние кои сè уште не размислуваат за организирање на производство на органски производи) важно е да знаат некои поими.

  Времето на деградација на пестицидите.

  Распаѓање на пестицидот во хемиски соединенија кои се безбедни за животната средина. Според стапката на распаѓање, отровите се поделени во 6 групи:

  1. – распаѓање повеќе од 18 месеци,
  2. – помалку од 18 месеци,
  3. – помалку од една година,
  4. – до 6 месеци,
  5. – до 3 месеци,
  6. – помалку од 3 месеци.

  Дозволена преостаната концентрација пестициди во храна и сточни производи, во почва и други природни предмети, утврдени врз основа на резултатите од проучувањето на токсичноста на пестицидот за одделни организми. Храна и добиточна храна за земјоделски животни со вишок на DOC за најмалку една супстанца не се дозволени за консумирање.

  МДУ Максималното количество пестицид или друга токсична супстанца во храната и добиточната храна за животните на фармата што е безбедно за консумирање.

  Трајност на пестициди. Времетраењето на зачувувањето на токсичната активност од страна на пестицидот во природата (атмосфера, хидросфера, почва).

  Според времето на зачувување на токсичните својства (зголемување на постојаноста), пестицидите се поделени во 6 групи:

  1. – зачувување на имотот за помалку од 3 месеци,
  2. – до 6 месеци,
  3. – до 1 година,
  4. – до 18 месеци,
  5. – до 2 години,
  6. – повеќе од 2 години.

  Во зависност од предметите на животната средина и климатската зона на примена на пестициди, постојаноста на лекот може значително да варира. Микроорганизмите што го распаѓаат го намалуваат времетраењето на дејството на лековите.

  Agrobot

  Праг на штетност. Нивото на бројот на штетници, степенот на развој на болеста или ширењето на плевелите, кога штетата што тие ја предизвикуваат не ја надминува цената на заштитните мерки (што ја прави употребата на заштитна опрема економски нецелисходно) или присуството на штетници и патогени не доведува до намалување на приносот.

  Трајност на пестицидите  Периодот на намалување на активноста на пестицидот во животната средина за 50%.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Токсичност на пестицидите. Способност, во одредени дози, да предизвика нарушување на виталната активност или акутно труење и смрт на растение или животно.

  Фитотоксичност… Опасност од пестицид за третираните растенија. Истиот пестицид може да влијае на различни видови, физиолошката состојба, фазата на развој на растението на различни начини.

  Секој третман со пестициди секогаш мора да биде биолошки и економски исплатлив.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img