Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

34 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро советиОдгледување буковка помеѓу редови со пченка

  Одгледување буковка помеѓу редови со пченка

  petel baner

  Технологијата на комбинирање на сеење пченка и буковка е тестирана на северо-истокот на Кина. Целта на студијата беше да се оцени влијанието на таквото одгледување врз разновидноста и структурата на бактериските заедници во почвата.

  Пченката не е само една од трите главни прехранбени култури во светот. Таа е и висококвалитетна сточна храна и важна индустриска суровина.

  Одгледувањето на ова жито главно се заснова на традиционални земјоделски методи: во монокултура, со обработка и отстранување на остатоците од земјоделските култури што резултира со ерозија, намалена плодност и губење на биолошката разновидност.

  Затоа, постојано работиме на развој на  метод за заштита на почвата. Овде вклучително и сеење на покривни растенија, без одгледување, со мулчирање. Со децении се практикува сеење на две или повеќе култури истовремено на иста површина. Овој метод ја зголемува продуктивноста по единица површина преку подобро искористување на ресурсите, контрола на болести и помалку ерозија.

  Пченката се сее на крајот на април, а буковката во јули

  Исто така, ја подобрува микробиолошката активност на почвата. Потоа, циркулацијата на хранливи материи, распаѓањето на органските и неговите физички и хемиски својства.

  Буковката  , лат. Pleurotus ostreatus  е одличен извор на хранливи материи како витамини, минерали и микреоелементи во исхраната на човекот, а исто така има и лековита вредност. Затоа, научниците спроведоа истражување и се обидоа да ги откријат нејзините придобивки ако расте покрај пченка.

  Експериментот за комбинирање беше започнат во пролетта 2014 година во Кина, во областа на североисточниот институт за географија и агроекологија.

  agrounik

  Во четири репликации беа споредени три парцели (20×8м) без обработка на почвата. Во првата, пченка се сее со  мицелиум од буковка, во втората е во монокултура и во третата само печурки. Пченката се сееше кон крајот на април и се береше кон крајот на октомври, додека печурките беа засадени на почетокот на јули и се береа на крајот на септември.

  Добро влијае на својствата на почвата и микрофлората

  Не се изврши обработување. Наводнување со прскање се користеше во текот на целиот период  на раст на печурките за  да се одржи оптимална влага, а периодично се земаа примероци од почва.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Резултатите покажаа дека комбинираната сеидба го зголемува биодиверзитетот на почвата, силно влијае на физичките и хемиските  својства на почвата , како и на разновидноста и структурата на бактериските заедници, што укажува на придобивките и одржливоста на овој метод, во споредба со монокултурата.

  Патем, буковката може да се одгледува на различни подлоги, а најчесто се користат слама од житни култури (пченица, овес, слама од јачмен), ливадско сено, од пченка и слични целулозни материјали. На овие подлоги мицелиумот расте побрзо и се постигнува поголем принос.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img