Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

0.8 C
Skopje
среда, јануари 19, 2022

More
  домаАгро советиБело гниење кај сончоглед

  Бело гниење кај сончоглед

  Симптомите на бело гниење кај сончоглед можат да бидат различни во зависност од растението домаќин и органите на растението кои се нападнати.

  Габата има голем круг домаќини меѓу култивирани растенија (сончоглед, соја, маслодајна репка, луцерка, тутун, леќа, грав, домати, зелена салата, краставици, и др.). Се наоѓа на некои многу агресивни плевели ( Abutilon theophrasti, Ambrosia artemisiifolia, Amaranthus retroflexus, Xanthium italicum).

  Во развојот на болеста кај сончогледот се разликува:

  1. гниење на семето и распаѓање на младите растенија,
  2. коренски тип на болеста и венење на растенијата
  3.  гниење на средниот дел од стеблото,
  4. гниење на главата.

  Инфицираните ткива имаат сивкаста или зеленикаво-кафеава боја и имаат воденест изглед. Стеблото омекнува и јадрото се распаѓа. Однадвор, на заболените делови се развива густ бел мицелиум, а на заразените ткива и во нив се појавуваат црни склеротии со големина до 10 мм.

  Бело гниење
  Бело гниење кај сончогледот

  Стеблата се кршат, главите се распаѓаат (тие се скелетизирани), растенијата венеат и се сушат. Може да се очекува посилен изглед на болеста во ладни (оптимална температура од 18 до 21 °) и влажни години.

  Контрола се врши со сеење потолерантни хибриди, плодоред (минимум 3-4 години), сеење семе што не содржи склеротија и контрола на плевелите. Кај сончогледот со фунгициди може да се постигне одредена заштита.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img

  ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ОД ЗЕМЈОДЕЛИЕ?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Земјоделци проверете ги сметките

  Земјоделци проверете си ги сметките !!! Денеска владата ги исплати сите заостанати субвенции на Земјоделците.Исплатени се и сите субвенции што треба да се...