Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Friday, May 24, 2024

More
  домаАгро советиОдгледување кокошки за време на летните горештини

  Одгледување кокошки за време на летните горештини

  petel baner

  Одгледување кокошки во летните месеци е проследено со многу проблеми и потешкотии, пред се поради високите температури. Земјоделците знаат дека е многу полесно да се загреваат зградите во зимските месеци отколку да се ладат во лето. Како најдобро да се создаде атмосфера што ќе биде пријатна за кокошките, а со тоа и да се намалат смртните случаи.

  Во периодот на високи температури, особено во последните фази на производство, стравот на производителите на живина е оправдан. Високите температури имаат многу негативен ефект, не само врз растот и конверзијата, туку можат да доведат до зголемена смртност.

  На производителите на живина им се дадени следниве препораки, во зависност од тоа какви објекти и опрема имаат. Оние кои имаат објекти со тунелска вентилација за борба против топлите денови, треба да ги користат. Тоа е исто така најдобро решение за овој проблем.

  Тунелот за вентилација овозможува брза размена и голем проток на воздух што го разладува објектот. Како дополнителна погодност, може да има дополнително ладење на влезот на воздухот во самиот објект.

  Во случај да ја имате оваа вентилација, веројатно знаете дека е наместено да се вклучува ако температурата ја надминува дефинираната граница.

  Agrobot

  Користете вентилатор, истурете вода над покривот

  Производителите кои ги немаат овие системи за ладење можат да ги спуштат високите температури со импровизација. Што значи дека вентилаторите треба да се користат максимално и покривот да се полие со ладна вода.

  Можете да ја отворите влезната врата од отворот и едноставно да ставите црево што е издупчено на неколку места и да направите ѕид од вода преку кој ќе се влече воздух во зградата“, советува таа.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Одгледување кокошки

  Таканаречените „мешалки за воздух“, слични на вентилаторите, се користат и за подобра циркулација на воздухот.

  Друга препорака е корекција на исхраната. Таа вклучува мешавини со помала енергија, како и употреба на витамински препарати што може да се додадат во водата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img