Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

17.8 C
Skopje
Saturday, December 2, 2023

More
  домаАгро советиКако да се одржи телесната тежина на јуниците по отелувањето

  Како да се одржи телесната тежина на јуниците по отелувањето

  Agrobot

  Како да се одржи телесната тежина на јуниците по отелувањето – За многу одгледувачи, отелувањето на млади јуници на двегодишна возраст може да претставува лошо искуство кое негативно влијае на животниот век на јуниците и нивната понатамошна продуктивност. Но, главниот проблем не лежи во нивната возраст.

  Проблемот не е првенствено во возраста на јуниците, туку во нивниот недоволен физички развој. Ова ги спречува правилно да се отелат и дополнително да го одгледуваат телето.

  Со цел одгледувачите да бидат сигурни дека јуницата достигнала доволна големина пред породувањето, одгледувачите мора внимателно да ги следат критичните точки во текот на првите две години од развојот на секоја крава.

  Постојаниот раст на грлото до породувањето е императив за време на одгледувањето. Честото мерење на јуниците и контролата на нивната тежина може да биде добар показател за тоа дали одгледувањето напредува во вистинската насока.

  За да се постигне добар раст кај јуницата, мерките што треба да се преземат започнуваат веднаш по раѓањето. Еден од најважните фактори е добрата употреба на колострумот. Дополнително, неопходно е да се задржи употребата на истиот концентрат за време на одгледувањето. Да се избегне изложување на јуниците на прекумерни промени за време на одгледувањето, за да се намали стресот.

  Исто како и индивидуално, така и целото стадо треба да биде подложено на одредени мерки и проценки за да се постигнат посакуваните цели.

  Редослед на целите

  1. Неопходно е да се наведе целната тежина на грлата во стадото, која може да варира од година во година. Треба да се измерат помеѓу 5-10% од кравите во стадото, главно крави во трета и четврта лактација.

  2. Откако ќе се дефинира целната тежина на грлата во стадото, потребно е да се измерат телињата од раѓање за да се следи напредокот.

  3. Следното мерење треба да се направи три недели по раѓањето на телето за да се проценат ефектите од управувањето со колострумот. Потоа неколку недели по префрлањето од мајчиното млеко на обезмастено млеко во прав.

  4. При гоење треба да се изврши следното мерење на телето кое после 56 дена од животот треба да ја удвои телесната тежина во однос на тежината при раѓање.

  5. По 10-14 дена по гоење, телето се мери за да се провери дали растот е постојан и дали преминот во новата фаза на исхрана е добро прифатен од телето.

  petel baner

  6. По 6 месеци од раѓањето, телето треба да достигне 27% од тежината на возрасна единка.

  7. По навршувањето на една година, телето треба да достигне 50% од тежината на возрасна единка.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  8. Пред парење, јуницата треба да тежи 60% од тежината на возрасно грло.

  9. По породувањето, јуницата треба да тежи 85% од тежината на возрасна единка, односно 90% од тежината постигната пред породувањето. Не е препорачливо да се мери телесната тежина на јуниците пред породувањето. Со тоа се изложуваат на дополнителен стрес.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img