Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

38.8 C
Skopje
Saturday, June 22, 2024

More
  домаАгро советиЗошто е важно да се олади свежо млеко?

  Зошто е важно да се олади свежо млеко?

  petel baner

  Навременото ладење на измолзеното свежо млеко е една од најважните процедури за да се зачува квалитетот и хигиенска исправност.

  Свежо млеко се лади со цел да се спречи и успори активноста на сите микроорганизми кои се наоѓаат во него. На терен најчесто се среќаваме со ненавремено и недоволно ладење на млекото, како и мешање топло и ладно млеко.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Многу е важно после молзењето млекото да се излади на 4 степени најмногу во рок од два часа. Стапката на ладење на млекото треба да овозможи температурата на млекото да достигне 10 степени што е можно поскоро, а потоа 4 степени ако млекото се чува повеќе од 48 часа.

  За време на периодот на складирање на млекото мора да се одржуваат соодветни температури со задолжително мешање.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img