Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Wednesday, December 7, 2022

More
  домаАгро советиЅидана, ПВЦ, дрвена или „жива“ - Кои дворни огради се најдобри?

  Ѕидана, ПВЦ, дрвена или „жива“ – Кои дворни огради се најдобри?

  Сите огради околу куќата се дизајнирани да ја заштитат вашата приватност и да го сокријат дворот од соседите и минувачите. Но, тие исто така можат да додадат декоративен елемент на вашиот пејзаж. Постојат многу различни стилови на огради за домашно оградување. Тие можат да се категоризираат и споредат врз основа на материјалите што се користат за нивна изградба.

  Ѕидани, ПВЦ, дрвени или „живи“ огради нудат различни предности и недостатоци. Оградата за вашиот двор или градина зависи од вашите потреби, буџет и време.

  Бетонските огради се најбезбедни

  Изработени од камен, тула или бетон – овие огради обезбедуваат максимална приватност, безбедност и заштита. Исто така додаваат убав декоративен сјај на вашиот пејзаж. Бетонските ѕидови се најприфатливиот избор, но тие имаат тенденција да бидат утилитарни по изглед.

  Огради од камен или цигли се издржливи

  Оградите направени од камен и тула нудат поприроден изглед. Иако се поскапи од бетонот, тие се исклучително издржливи. Каменот, тулата и бетонот се многу лесни материјали за одржување. Речиси е невозможно за натрапниците или животните да ги пробијат или да се искачат. Тие се исто така идеални за огради со ниски граници.

  ПВЦ оградите заштедуваат пари

  Обично се направени од цврст или фурниран поливинил (ПВЦ). Тие се силни, флексибилни и еластични. Бидејќи никогаш не им треба бојадисување и нема да рѓосуваат или лупат, исклучително се лесни за одржување во споредба со другите материјали за оградата.

  Винилните огради првично се поскапи од дрвените или бетонските огради. Сепак, лесното одржување и долгиот животен век на овој тип ограда за приватност заштедува пари на долг рок. Достапни се како комплети од повеќето центри за дом и градина, комплетирани со сите компоненти потребни за инсталација.

  Сепак, тие не се толку сигурни како дрвените или бетонските. Винилните огради се достапни во широк спектар на стилови и бои и можат да ги надминат дрвените или камените огради поради нивната мала тежина.

  Дрвените огради тешко се одржуваат

  Дрвените огради се евтини за монтирање, но бараат најмногу одржување од сите материјали. Тие мора да бидат прицврстени со челик за да се забави нивното гниење и да се спречи искривување, но им треба заштита од влага и оштетување од сонце.

  Можете да добиете дрвени огради како префабрикувани панели, столбови и шини или решеткасти панели, кои ви нудат приватност со различни нивоа на безбедност. Можете да изградите дрвена ограда за едноставно да ги оддалечите љубопитните погледи од вашиот двор или како цврста бариера за да ги задржите несаканите посетители и на човечки и на животински видови надвор од вашиот двор.

  Дрвото исто така има природна привлечност што бетонот или винилот едноставно не можат да го понудат. Можете да ја обоите за да одговара на другите карактеристики на пејзажот или да дозволите природната убавина на дрвото да го подобри вашиот простор.

  Жива ограда – повеќе декорација отколку заштита

  Засадувањето жива ограда, грмушки или мали дрвја по должината на линиите на вашиот двор може да обезбеди ограда што не е толку ограничена со локалните регулативи и правилата за градба. Во дворовите каде што просторот е премиум, зимзелените столбови како што е италијанскиот чемпрес (Cupressus sempervirens) обезбедуваат едноставно решение за приватност во блага или медитеранска клима.

  Живите огради додаваат природна привлечност во вашиот двор. Ова е корисно ако сте ограничени во просторот за садење. Но тие бараат многу повеќе одржување од вашите основни материјали за оградување. Живите огради и грмушките мора да се кастрат и правилно да се одржуваат и не обезбедуваат сигурност од натрапниците што ја обезбедува дрвена или бетонска ограда.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img