Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

33.9 C
Skopje
Thursday, June 20, 2024

More
  домаАгро советиКрвава вошка во овошјето и зеленчукот

  Крвава вошка во овошјето и зеленчукот

  petel baner

  Клучот за успех во борбата против крвава вошка е навремена апликација и тогаш резултатите не изостануваат.

  “Крвава вошка” е значаен проблем кај овошките и зеленчукот. За успешно да го решиме, важно е да знаеме некои од главните одлики.

  крвава вошка
  крвава вошка

  Крвава вошка (Eriosoma lanigerum)

  Овој штетник презимува и живее во зоната на коренот и коренскиот врат во фаза на ларва. Лесно можеме да ја препознаеме по волнениот капак што го прави. Во пролетта, со порастот на температурата, започнува нејзината миграција кон надземниот дел од крошната. Може да предизвика голема штета на младите растенија во форма на тумори, што резултира со ослабување на растението. Туморите подоцна се влезна врата за други штетници.

  Важно е да се напомене дека ларвите на оваа вошка се хранат од флоемот. Тоа е проводен сноп преку кој хранливите материи се пренесуваат и надолу и нагоре до растечките делови на растението. Поради ваквиот начин на исхрана, многу инсектициди се спречени да направат што било. Борбата против овој штетник е уште потешка бидејќи многу инсектициди се укинуваат.

  Pirimor 50 WG

  Pirimor 50 WG е селективен инсектицид за борба против aphids. Работи на широк спектар на видови на aphids особено на крвава вошка (Eriosoma lanigerum)

  Кога растението ќе го апсорбира, се движи низ флоемата и спроводните садови и добиваме двонасочна систематичност. Како резултат го заштитуваме новиот израсток од напад на овие штеточини.

  Со цел Pirimor 50 WG да има најдобар ефект, важно е да знаеме кога се применува? Најдобрата употреба е две до три недели по цветањето на јаболкото, кога започнува интензивниот раст на ластарите.

  agrounik

  Вистинскиот момент на примена е важен за нас. Кога влажноста е поголема, по дожд или наутро или навечер. Поголемата влажност влијае на подобра апсорпција и пренесување на активната супстанција во гранките, како и на нови, млади, зелени грначиња. Кога времето е суво, тоа не е баш случај. Тогаш советот е да се одложи третманот и да се чека дождот. Исто така, кога имаме пониски температури, подобро е да почекаме повторно и да го одложиме третманот.

  Со цел да се зголеми ефикасноста на Pirimor 50 WG, добро е да се додаде минерално масло. Средствата за влажнење и фолијарни ѓубрива не треба да се мешаат со Pirimor 50 WG, бидејќи тие ја зголемуваат вредноста, со што се намалува ефикасноста на препаратот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Клучот за успех во борбата против оваа вошка е навремена апликација и тогаш резултатите не недостасуваат. Претходните искуства на корисниците на Pirimor 50 WG во контролата на вошките потврдуваат неговата ефикасност, сигурност и долговечност на дело.

  Важно е да се напомене дека Pirimor 50 WG зачувува корисни инсекти, така што тие се во согласност со барањата на современото земјоделско производство во смисла на зачувување на животната средина, но и на здравјето на луѓето.

  Винова лоза, вишна, домати, житни култури, зелка, компир, краставица, круша, луцерка, пиперка се само дел од културите кои се успешно заштитени од познатиот инсектицид.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img