Складирање на пченка во лоши услови може да предизвика заразување со разни инфекции. Во повеќето случаи, инфекцијата може да биде производ на неколку габи, особено во магацини со посиромашни услови.
Главниот проблем што се јавува при складирање на пченка, но и при производство е мувла. Тоа е многу штетно паразитско заболување, предизвикано од габи. Токсичните соединенија создадени од работата на нивниот метаболизам се нарекуваат микотоксини.
Тие имаат исклучително неповолен ефект врз складираното жито, поточно мутаген, генотоксичен и канцероген. Поради сето горенаведено, потребно е навремено да се забележи дека овие габи се присутни и да се отстрани таквата пченка од исхраната и на луѓето и на животните.
Инфекциите се чести во магацини со лоши услови
Симптомите на мувла се рефлектираат на различни начини и главно се условени од видот што го предизвикал нивниот изглед. Во повеќето случаи, инфекцијата може да биде производ на неколку габи, особено во магацини со посиромашни услови.
Патогените микроорганизми од родот Aspergillus и Penicillium главно напаѓаат механички веќе оштетени зрна, создавајќи специфични премази. Габите од родот Aspergillus формираат црна или зеленикаво-жолта обвивка на зрната. Додека, оние од родот Penicillium формираат зелени или синкаво-зелени дамки. Афлатоксините се формираат со дејство на видовите Aspergillus .
Инфицираните плодови мора да се отстранат, бидејќи тие предизвикуваат директни загуби во производството. Индиректно оштетување може да се случи и со употреба на овој вид пченка во исхраната на говеда, но и на луѓе. На овој начин, изложеноста на микотоксини предизвикува различни видови на болести.
Употребата на заразено жито во исхраната на кравите може да доведе до намалување на приносот на млеко , но и до нарушувања на плодноста. Кај живината, тоа предизвикува намалено производство на јајца, слаб раст при гоење и разни деформации на коските.
Превенција и соодветна агротехника со цел да се контролира
Опасноста за луѓето е присутна и доколку домашните животни се хранат со земјоделски култури загадени со микотоксини, бидејќи тие преминуваат во млеко, месо, јајца и брашно и нивните производи. Со термичка обработка, повеќето штетни материи не се уништуваат затоа што се термостабилни. За целосно отстранување, потребна е многу повисока температура од онаа на која се печени, како и други начини на изложување на високи температури при подготовка на храна.
Контролата на појавата на штетни габи, кои предизвикуваат мувла во лушпи од пченка, се состои од превентивни мерки и примена на соодветни земјоделски техники. Најважно е да изберете хибриди кои се отпорни. Правилната и навремена употреба на агротехнички мерки треба да обезбеди оптимални услови на влага во почвата, особено за време на цветање и за време на оплодување. Примената на минерални ѓубрива, особено азот, треба да се прилагоди на плодноста на почвата.
Доколку на парцелата се појават патогени микроорганизми, тие ќе продолжат со својот развој во магацинот. Затоа, обрнете посебно внимание на подготовката на просторот за складирање, како и на самата пченка пред воведувањето. Се препорачува добро да ги прегледате класовите и да ги отфрлите заразените. Во исчистениот и претходно подготвен склад додадете пченка со оптимален процент на влага. Ако се чува жито со зголемена содржина на влага, треба да се дозволи природна вентилација на складиштето.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.