Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро колумнаПоцрнување на коренот кај тутунот - Chalata elegans

  Поцрнување на коренот кај тутунот – Chalata elegans

  petel baner

  Поцрнување на коренот кај тутунот – Chalata elegans повелете прочитајте доколку сте се сретнале со оваа болест да ја познаете.

  Опис: Кај тутунот причинува поцрнување на коренот. Перидермот кај коренот е разрушен распукнат и поцрнет.

  Болните растенија во леите обично изумираат, односно полегнуваат.

  Кај постарите растенија порастот е послаб, со поситни хлорозни листови. Габата образува два вида конидии.

  Микроконидии, што се развиваат на кратки и при врвот стеснети конидиофори тоа се т. н фијалоконидии.

  Паразитот се одржува во почвата 4 – 5 години, во вид на хламидоспори во заразените растителни остатоци.

  Agrobot

  Нејзиното уништување не е лесно се спречува со дезинфекција на почвата за производство на расад со запарување.

  Поцрнување на коренот кај тутунот – Chalata elegans е незгодна болест која може сериозно да го уништи и младиот расад на тутунот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Избегнување на прекумерна влажност во почвата.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img