Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

24.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиКако се спречува колвање на јајца кај живината?

  Како се спречува колвање на јајца кај живината?

  petel baner

  Се верува дека колвање на јајца не е само лоша навика на некои кокошки несилки, туку дека тоа е главно последица на неправилна или нецелосна исхрана (недостаток на минерали – особено калциум и животински протеини) и лошо сместување, пренатрупани кокошарници и др.

  Колвање и јадење на јајцата

  Во такви услови, кокошките несилки се повеќе или помалку предиспонирани за колвање јајца. Особено за добри кокошки несилки, кои, со тоа што се попродуктивни, имаат и поголеми потреби. Доколку на ваквите предиспонирани грла им се даде можност да стигнат до скршеното јајце, тие ќе започнат да ја колваат лушпата и содржината на самото јајце. Ова може да послужи како непосреден поттик за нив да започнат да колваат и здрави јајца, и нивни и туѓи.

  Ако посветите доволно внимание, одгледувачите можат брзо да детектираат кокошки несилки кои јадат јајца. Доколку носивоста на секоја кокошка се следи одделно, се забележува дека носивоста на одредени одеднаш опаднала. Тоа е веќе предупредување до фармерот да ја бара причината. Ако најде и траги од изедени јајца, тогаш ќе му биде јасно за што станува збор. Треба само да ги открие кокошките несилки кои ги јадат јајцата.

  Како да се спречи овој феномен

  Тие обично носат траги од јајца на клунот, лицето и брадата. Може да се детектираат и на разни други начини. Таквите глави дефинитивно треба да се отстранат од гнездото. Но, за да се спречи другите да почнат да ги јадат јајцата, потребно е да се откријат причините за овој феномен.

  agrounik

  Во секој случај, процентот на калциум и животински протеини и витамин Д во исхраната треба да се зголеми. Треба да се додаваат соодветни хранливи материи.

  колвање на јајца

  За да не и се даде причина на живината, никогаш не треба да им се даваат недоволно варени, или големи, необработени лушпи од јајца.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Онаму каде се манифестираат овие појави, обичните гнезда можат да бидат заменети со затворени. Тие се изградени врз истиот принцип како контролните гнезда. Во затворени гнезда – со многу малку ограничена големина, кокошките немаат можност да ги јадат јајца што ги положиле.

  Меѓутоа, ако остане само оваа мерка, а условите за живот на живината не се подобрат, причините што доведуваат до колвање и јадење јајца нема да се отстранат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img