Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

24.8 C
Skopje
Thursday, September 21, 2023

More
  домаАгро советиЈаболков оцет како средство за превенција на болести кај млечните говеда

  Јаболков оцет како средство за превенција на болести кај млечните говеда

  Petel.mk

  Употребата на јаболков оцет во превенција и третман на болести кај говедата е речиси непозната кај нас. Во светот многу се работи на неговата употреба во сточарството.

  Јаболков оцет наместо антибиотици

  Докажано е дека јаболковиот оцет го подобрува приносот на млеко кај кравите, го олеснува породувањето и ги зајакнува коските на телињата. Неспоредливо е подобар од антибиотиците кои не само што се штетни за животните туку и индиректно влијаат врз здравјето на луѓето преку месото и млечните производи.

  „Јаболков оцет е богат со јаглехидрати и протеини. Содржи 18 видови на микроелементи и многу амино киселини. Тие се исклучително важни за работата на самиот организам, поконкретно за имунолошкиот систем. Кравите на кои им се дава јаболков оцет даваат повеќе млеко, но и полесно отелуваат. Тие произведуваат поздрави телиња кои имаат посилни коски, итн.

  Поголем е бројот на проблеми и болести кои може да ги спречи примената на јаболков оцет како додаток во исхраната на говедата. Чистиот јаболков оцет содржи исклучително голема доза на калиум, благодарение на што е можно да се регулира pH вредноста на живиот организам. Ова е важно за континуиран, здрав развој.

  Јаболков оцет е исклучително богат со калциум, железо и фосфор

  Во него има многу калиум, над 200 милиграми на литар. Токму тоа е причината зошто јаболковиот оцет се користи за лекување маститис, болки во коските, зајакнување на коските, кашлица итн.

  Врз основа на научни истражувања, утврдено е дека најзгодниот начин на дозирање е преку вода за пиење. Мерењата покажаа дека најповолен сооднос е 1:100. Литар јаболков оцет на 100 литри вода. Во овој однос, оцетот во водата ја регулира pH вредноста на водата на нешто под пет, а тоа е количината што говедата со задоволство ја консумираат. Водата ја задржува оваа pH вредност долго време под влијание на оцетот. Мерењата на водата за пиење за животните во летните горештини покажаа дека водата што содржи оцет има 1.000 пати помалку бактерии во споредба со водата за пиење која не била третирана со оцет.

  Луголов раствор

  Покрај јаболков оцет, решението на Лугол е нешто што исто така се препорачува. Тоа е раствор кој содржи 5% елементарен јод и 1% калиум јодид.

  „Луголовиот раствор ја условува работата на одредени жлезди. Грлото што се користи за производство на млеко е всушност фабрика за млеко, а квалитетот на млекото ќе зависи од функционирањето на жлездите во телото“.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Калиум јодид се раствора во 250 милилитри дестилирана вода и нежно се меша со стаклена пипета. Постепено додавајте кристали од јод и дополнете со вода. Подготвениот раствор се протресува. Оставете го да отстои најмалку 24 часа, со повремено тресење. По 24 часа, тој е подготвен за употреба.

  Ова се само дел од советите за додатоци во урамнотежената исхрана на вашите крави, кои можат да го подобрат здравјето, но и да го зголемат количеството млеко што го даваат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img