Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Monday, February 26, 2024

More
    домаАгро ЗабаваЗошто шафранот е најскапиот зачин во светот?

    Зошто шафранот е најскапиот зачин во светот?

    Agrobot

    Шафранот е зачин за кој се раскажуваат приказни уште од античко време. Од Индија, преку Месопотамија, Египет, Грција и Рим, па сè до дворот на Ричард II. Од почетокот на историјата, тој е еден вид состојка не само во јадењата и лековите, туку и во легендите. Денеска може да се каже дека и неговата цена е легендарна и важи за најскапиот зачин во светот.

    Како што објави Business Insider во 2020 година, вредноста на овој зачин достигна повеќе од 10.000 долари за килограм. Во 2022 година цените на шафранот од Иран, кој има речиси 90 отсто удел на светскиот пазар, се движеа меѓу 315,32 и 1.214,03 долари, се наведува на веб-страницата на агрономската компанија Селина Вамучи.

    Покрај Иран, главни производители на шафран се и Индија, Шпанија и Грција.

    Процесот на производство е причина за високата цена на шафранот

    – Шафранот е скап бидејќи процесот на берење е многу напорен. Неопходно е да се бере цветот истиот ден кога ќе процвета. Ако се остави за следниот ден, нема вредност.

    Процесот на берење бара време, а по берењето треба да се одвои толчникот, сето тоа се прави рачно бидејќи нема машина способна да ги врши овие деликатни работи. Николиќ наведува дека само времето поминато за добивање на еден грам ја диктира цената.

    За да се произведе килограм шафран потребни се околу 40 часа напорна физичка работа

    За само еден грам од овој зачин треба да се соберат околу 150 цветови, пренесува Business Insider. Покрај тоа, ова растение бара големи површини, па садници од еден хектар земја даваат околу 1,8 килограми зачин.

    – Кога садите шафран, можете да очекувате многу мали количини во првата година. Како што минуваат годините, бројот на луковици во земјата се множи и расте, така што добивате повеќе цветовиа. Веќе по четвртата година потребно е да се пресади. На тој начин имате повеќе луковици, кои зафаќаат повеќе простор, но имате и повеќе работа кога станува збор за берење. Останатото се прави релативно лесно.

    petel baner

    Еден од проблемите со кои се соочува пазарот на шафран е копии од овој зачин што се продаваат по поевтини цени

     Бидејќи побарувачката е голема, не е исклучено на полиците на бројни продавници да има лажен шафран, создаден со боење на пченкарна свила, а понекогаш, за жал, и коњски влакна.

    По откривањето на кругот на „производители“ кои заработиле околу 750.000 фунти од оваа активност, во 2019 година во Велика Британија била покрената двегодишна истрага за производство на лажен шафран, пишува „Business Insider“.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Секако, вистинскиот шафран може да се препознае по неговата специфична слатко-горчлива арома, која ги подобрува и солените и слатките јадења, како и пијалоците.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img