Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаАгро советиОдгледување шампињони во домашни услови

  Одгледување шампињони во домашни услови

  Agrobot

  Во последните години одгледувањето шампињони е значително подобрено благодарение на примена на научни сознанија и технолошки иновации.

  Доколку одлучите да одгледувате шампињони, мора да знаете сè за просториите во кои се одгледуваат овие печурки.

  Одгледувањето печурки не е лесен процес. За правилен раст и добар принос на шампињоните, неопходно е да се избере вистинската просторија. Најважно е во таа просторија да има оптимални услови во кои шампињоните ќе растат од самиот почеток на одгледувањето до бербата.

  За производство на печурки во домашни услови обично се погодни темни и влажни простории. Таква соба е, на пример, визбата.

  Современото производство на печурки подразбира изградба на помали или поголеми хали. Тоа се т.н. тунели кои мора да бидат изградени според соодветни стандарди и да исполнуваат оптималните услови за одгледување. Просториите за производство мора секогаш да бидат чисти, со можност за вентилација. Најважен услов за добар принос на печурки е температурата.

  Оптимална температура за одгледување на шампињони

  Шампињоните за време на нивниот развој бараат различни температури. Многу се чувствителни и треба да се внимава на тоа. Неопходно е просторијата или салата во која одгледувате печурки да содржи уреди за загревање и ладење на воздухот, како и регулатор на температурата.

  Во текот на целиот циклус на растење на печурките, покрај температурата на воздухот, мора да се земе предвид и температурата на подлогата(супстратот). Доколку температурата на подлогата во било кое време надмине 30 степени, потребно е што поскоро да се излади производната хала или тунелот, бидејќи температурите над 30 степени може да го уништат мицелиумот.

  Растењето на шампињоните започнува во фазата кога мицелиумот расте низ компостот и покривниот слој. Оптималната температура во оваа фаза и во моментот на формирање на плодните тела е помеѓу 15 и 17 степени.

  Оптималната температура на просторијата за одгледување шампињони во фазата на развој на мицелиумот е околу 25 степени.

  Мицелиумот шампињоните ќе го пораснат за 8 до 10 дена, а потоа потребно е да се намали температурата за 5 до 7 степени.

  Повисоката температура во производствената просторија ќе го забрза растот, но и ќе го намали квалитетот на печурките.

  petel baner

  Во самата подлога, температурата за време на бербата на печурките е обично од 15 до 17 степени. Доколку температурата е повисока за време на бербата може да се случи стебленцата на печурките да се издолжат. Од друга страна, ако температурата е пониска од 15 степени, времето на пораст се продолжува. На овој начин печурките ќе бидат поквалитетни.

  Собраните печурки се чуваат на температура од околу 2 степени.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Покрај температурата, потребно е да се одржува и оптималната влажност во производните простории. Релативната влажност во халите треба да биде помеѓу 85 и 95%.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img