Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро советиАмониум нитрат 

  Амониум нитрат 

  petel baner

  Течно минерално ѓубриво

  Амониум нитрат 50 %

  НАМЕНА НА ЃУБРИВОТО

  Течно минерално ѓубриво за примена преку системот за микронаводнување                                                                 (капка по капка и микродождење) и со фолијарна апликација.

  ПРИМЕНА И ЕФЕКТИ ОД ПРИМЕНАТА

  Течно минерално ѓубриво кое, може да се аплицира во сите фази на раст и развиток на земјоделските култури, а особено се препорачува во фазата на вегетативен пораст и во фазата на цветање и почетно плодоносење. Како резултат на апликацијата на Амониум нитрат 50% растенијата правилно се развиваат, формираат квалитетна вегетативна маса, односно даваат стабилни и квалитетни приноси.

  НАЧИН НА УПОТРЕБА

  Преку систем капка по капка и со полевање

  КултураПериод на аплицирањеБрој на апликацииДозирање l/1000 m2со 1 апликација
  Градинарски културиЦветање и почетно плодоносење6 апликациина 4-5 дена8 l ѓубриво сонајмалку 4000 l вода
  Полјоделски културиПочеток на вегетацијата или формирање на плодови3-4 апликации6 l ѓубриво сонајмалку 3000-4000 l вода
  Овошни култури и винова лозаЗаврзување и порастна плод-зрно*4 апликациина 6 дена8 l ѓубриво сонајмалку 4500 l вода

  *Во оваа фаза фертиригацијата може да започне доколку дозволуваат условите на терен                                                       (сува пролет и обезбедување вода за наводнување).

  Фолијарна апликација

  КултураПериод на аплицирањеБрој на апликацииДозирање ml/1000 m2 со 1 апликација
  Градинарски културиЦветање и почетно плодоносење1-2 апликации на 15-20 дена250 ml ѓубривосо 100 l вода
  Полјоделски културиПочеток на вегетацијата или формирање на плодови2-3 апликации500 ml ѓубривосо 100 l вода
  Овошни култури и винова лозаЦветање и порастна плод-зрно1-2 апликации на 15-20 дена250 ml ѓубривосо 100 l вода

  Ефектот од фолијарната апликација е подобар во раните утрински или во вечерните часови.

  НАПОМЕНА

  Амониум нитрат 50 % може да се употребува поединечно или во комбинација со многу други ѓубрива, но не се препорачува да се меша со калциум амониум нитрат или со раствори подготвени од калциум нитрат. Не смее да се меша со бордовска чорба и со други силини алкални и кисели средства. При комбинација со пестициди се препорачува да се прочита упатството за аплицирање на пестицидот или за активната материја на пестицидот.

  СКЛАДИРАЊЕ

  На температура повисока од +10 °С.

  Agrobot

  РОК НА УПОТРЕБА

  5 години.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  СОСТАВ

  Вкупен азот (N)                 (17,5 ± 0,7) %
  NH4NO3(50,0 ± 2,0) %

  За повеќе корисни стории посетете не на веб страната на земјоделие.мк , како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img