Лимонот потекнува од Индија. Првпат го донеле Арапите во Средоземното Море, а најверојатно бил доведен во Италија уште во 10 век, а оттаму во јужна јадранска област.
Морфологија на лимонот
Лимонот е суптропско зимзелено овошје, со крошна висока до 5 метри и претежно издолжени и бодливи гранки. Лисјата се светло зелени, овални или малку издолжени, малку назабени, миризливи, ливчето е голо без крилја. Цветовите се обично осамени, понекогаш но поретко во парови.Имаат многу пријатен мирис.
Овошјето е јајцевидно, истакнато на двата краја, кората мазна, понекогаш груба, со светло жолта боја. Внатрешниот, месестиот дел е исполнет со многу кисел и ароматичен сок во кој 73-85% мг витамин Ц е присутен во 100 см3 сок, затоа лимонот е најбогат со витамин Ц.
Некои плодови имаат семе, а има и без семиња (сортата Адамо). Во нашата земја, лимоните развиваат раст на вегетацијата неколку пати годишно. Затоа, цвеќињата и овошјето во различни фази на развој често може да се најдат на лимонските дрвја истовремено.
Тоа е еден од најчувствителните видови агруми на зимскиот студ, веднаш по дуњата. За лимоните, критичната температура е околу – 5 ° C.
Лимоните бараат доволно количество вода, особено за време на сезоната на растење од април до крајот на септември. Производството на лимони во светот е околу 3.500.000 тони, што е околу 6% од вкупното производство на агруми (портокали, мандарини, грејпфрути и др.).
Распространетост
Најголем производител на лимони во светот се Соединетите држави, кои произведуваат повеќе од 800.000 тони, а потоа следат Италија и Шпанија. Други важни производители на лимони се Аргентина, Турција, Грција, Јужна Африка, Чиле, Израел, Кипар и други.
Најголем извозник на лимони е Шпанија, следена од Италија и Грција. Потрошувачката на лимони и други агруми во САД е 54 кг по глава на жител. Во Италија е околу 37 кг по глава на жител, од кои 11 кг на лимон, во Германија околу 2 кг по глава на жител.
Се разбира, во првите три или четири години нема плодови во младата плантажа. Покрај тоа, тие се свежо мирисно овошје, органско, без третман со фунгициди. Треба да се напомене дека снабдувачот едноставно мора да ги „потопи“ сите видови агруми во бакарна бања пред да ги спакува, за да не се развие мувла за време на транспортот.
Овие плодови се капат во фунгицид, па затоа нивната кора не е пожелна за употреба. Важен фактор за успешно одгледување на лимон е водата, особено на островите. Без вода нема успешно одгледување на лимони.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.