Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Thursday, December 5, 2024

More
    домаАгро ВестиКраставиците се горчливи, пиперката закржлавена, доматот не зрее - што се случува?

    Краставиците се горчливи, пиперката закржлавена, доматот не зрее – што се случува?

    petel baner

    Краставиците се горчливи, пиперката закржлавена, доматот не зрее – што се случува? Топлотниот бран кој трае веќе неколку дена и ќе трае до крајот на следната недела значително ќе ги зафати сите растителни култури.

    Сепак, најмногу ќе го почувствуваме на зеленчукот како домати, краставици, тиквички, пиперки, модар патлиџан, боранија и други.

    Otkup na kompiri

    Температурите од 35°C и повисоки влијаат на различни аспекти на растот и развојот на растенијата, вклучувајќи го развојот на плодовите, опрашувањето, вкусот и друго.

    Кој зеленчук е најмногу погоден од топлината?

    Домати
    Годинава пристигна порано, па многумина веќе уживаат во плодовите на својот труд. Иако доаѓа од јужните краишта и сака топлина, на толку високи температури се случува доматот да добие црвеникава нијанса, но никогаш да не созрее. Тоа значи дека производството на етилен , хормонот кој го стимулира зреењето на овие зеленчуци, е прекинат .

    Тие исто така може да го попречат транспортот на шеќер и други хранливи материи од лисјата до плодовите, што е неопходно за правилно зреење. Исто така, може да се појават изгореници , деформации или врвно гниење .

    Дополнително на ова, при овие временски услови се намалува и ефикасноста на опрашувањето и цедењето на плодовите. Поленот станува стерилен или помалку остварлив, што го намалува бројот на успешни оплодувања.

    Иако е поотпорен на суша од другите видови зеленчук, долготрајниот недостаток на влага предизвикува стрес , што влијае на целокупното здравје на растението и неговата способност за фотосинтеза.

    Краставици и тиквички

    Краставиците во овие услови можат да развијат горчлив вкус , како поради топлинскиот стрес, така и поради зголеменото производство на хемиското соединение кукурбитацин. Плодовите може да се деформираат, а опрашувањето може да отсуствува бидејќи активноста на опрашувачите исто така е намалена во ова време.

    Покрај тоа, тиквичките , особено многу млади, се чувствителни на изгореници.

    Двата вида бараат многу вода за раст и развој, па ако не се наводнуваат редовно, брзо може да дојде до венење и распаѓање.

    Бибер

    Биберот е друг вид кој бара повеќе вода, се вели дека сака да ја има главата на сонце, а нозете во вода . Во случај на недостаток на влага, неговите плодови ќе бидат помалку месести, ќе имаат горчлив вкус и генерално ќе бидат помалку развиени и повеќе склони кон гниење на врвот.

    Модар домат

    Во модар домат, може да има намалување на плодноста на цветот. Неговата нежна кора може да изгори од изгореници, а тој е слабо развиен и деформиран .

    Мешунки
    Во случај на долготрајна висока температура, мешунките ќе го отфрлат цветот, нема да ги развијат засадените плодови, ќе се исушат или ќе растат деформирани.

    Како да им помогнеме?

    agrounik

    Единственото, а сепак многу важнно, нешто што можете да го направите за вашите растенија е да ги наводнувате редовно и обилно, притоа почитувајќи ги правилата.

    Прекријте ја почвата околу нив, за да ја задржат влагата што подолго. Помогнете им со биостимулатори кои можете да ги купите готови (најчесто на база на алги, ги има во поголемите трговски центри) или направете ги сами.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Ако е можно, засенчете ги со мрежа или агритекстил и обезбедете соодветна вентилација во оранжериите.

    Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img