Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиТовење на пилиња и на што треба да внимавате?

  Товење на пилиња и на што треба да внимавате?

  petel baner

  Обично се смета дека при интензивно размножување, товење на пилиња трае до 42 дена од нивната возраст. Но, кога се одгледуваат за свои потреби, тогаш потребни се околу два месеци. Се набавуваат на крајот на зимата или раната пролет, кога температурите веќе не се толку ниски и опасни. Во услови на интензивно земјоделство, сите услови мора строго да се почитуваат, и од формални, и од суштински причини. И одгледувањето за сопствени потреби бара почитување на одредени правила.

  товење на пилиња

  Пилињата не се во можност да ја регулираат температурата на сопственото тело без оглед на температурата на околината до возраст од три недели. Дотогаш треба да им се обезбедат потребните услови, т.е. загреан простор. Ова може да биде во кафез со соодветна сијалица / грејач, или со загревање на просторот во кој живеат. Но, дури и превисоките температури се опасни, дури се смета дека штетат повеќе отколку пониските температури.

  Пилињата се чувствителни на промени во храната

  При товење со мешана храна, треба да се внимава да се набави онаква што ќе ги задоволи потребите во одредена фаза на раст. Пилињата треба да бидат обезбедени со доволно чиста вода, за што се користат специјални поилки.

  Сите пилиња се изложени на напади на болести од кои кокцидиозата е многу опасна. Затоа, производителите на готова храна за пилеиња додаваат лек кокцидиостатик во неа. Треба да се прекине најмалку 7 дена пред колењето за да се исфрлат остатоците од кокцидиостатици од телото на пилињата.

  Пилињата се прилично чувствителни на промените во храната, затоа треба да се внимава овие промени да се случуваат постепено. Користените мешавини доаѓаат во две форми: во брашно или пелетирана форма. Храната со пелети е нешто поскапа и тоа е нејзиниот главен недостаток, но конверзијата е поголема. Затоа, поискусните одгледувачи секогаш ќе претпочитаат пелетирање отколку брашно.

  Хранењето најчесто се прави преку хранилки, кои обезбедуваат оптимална употреба на храна, со што помалку растворање и можност за контаминација. Ова е важно кога одгледуваме пилиња во т.н. домашни услови за сопствени потреби.

  Agrobot

  Кога пилињата се одгледуваат во интензивни услови, тие треба да имаат телесна тежина од 2,5 кг на возраст од 42 дена, со конверзија на мешавина од 1,7 кг смеса за еден кг добивка.

  Во домашни услови, тоа не е случај, но и не е важно бидејќи условите за одгледување се значително различни. Кога пилињата се одгледуваат за свои потреби, користејќи свои житни култури, тогаш тоа е најчесто во мелена форма или цели зрна во последната фаза на гоење, но со додавање на суперконцентрати.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Товење на пилиња

  Условите во кои живеат се многу важни

  Здрави и продуктивни родители, заштитени од болести, им ги пренесуваат на своите потомци (пилиња) сите оние карактеристики кои се важни за ефикасно товење. Ова првенствено се однесува на брзината на раст, добро искористување на храната, отпорност на одредени болести и посакуваната форма на телото.

  Само една генерација бројлери од исто потекло треба да бидат сместени во еден објект. За ефикасно гоење, покрај здравите и витални бројлери, одгледувачот треба да обезбеди функционален објект, чиста и незагадена подлога, оптимална температура и влажност, умерена густина на бројот на пилиња, доволен простор за хранење и наводнување и соодветен режим на осветлување. Вентилацијата на објектот е услов за добар раст или нивно заостанување во растот, или добро или лошо здравје. Како што растат кокошките, потребата за воздух се зголемува и најголема е на крајот на гоењето, кога кокошките се најтешки. За да можат кокошките успешно да се одгледуваат и да имаат квалитетно месо, а нивниот процент на смртност е најнизок можен, важно е да се земат предвид условите во кои живеат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро училница, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img