Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

34 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро ВестиПредлози - испорачани до владата и министерот

  Предлози – испорачани до владата и министерот

  petel baner

  Интересни предлози испорачаа Тутунарите. На ред се владата и министерството да одговорат.

  Дали овие предлози допираат до надлежните?

  Супер предлози доаѓаат од страна на Земјоделците затоа е потребно при донесување на закони и Земјоделците да бидат вклучени во нивна изработка барем да можат да даваат свои предлози.

  НИ ТРЕБА НОВ ЗАКОН ЗА ТУТУН..

  ЗАКОН СО КОЈ ЌЕ СЕ ВРАТИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА КРУПНОЛИСНИТЕ СОРТИ ТУТУН,ЈАКА, ЏЕБЕЛ И ВИРИЏИНИЈА, ЌЕ СЕ ЗАБРАНИ УВОЗОТ НА СИТЕ СОРТИ ТУТУН..

  ЌЕ СЕ ДЕФИНИРААТ ТРИ КЛАСИ НА ТУТУН ОД ТИПОТ ПРИЛЕП ПРИ ОТКУПОТ , ОБВРСКА НА КОМПАНИИТЕ ДА ГИ СТАВАТ НА УВИД ДОГОВОРИТЕ ПРЕД МЗШВ И КОМИСИЈА СОСТАВЕНА ОД НАЈМАЛКУ 10 ТУТУНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ДЕЛЕГИРАНИ ЗА УВИД И БЕЗ НИВНО ОДОБРЕНИЕ ДА НЕ МОЖАТ ДА СЕ СКЛУЧУВААТ,ЦЕНИТЕ ЗА СЕКОЈА КЛАСА ДА БИДАТ ИСТИ КАЈ СИТЕ ОТКУПУВАЧИ, ИЛИ СО РАЗЛИКА ОД ДЕНАР ДО ПЕТ ДЕНАРИ, ДОГОВОРИТЕ ДА СЕ СКЛУЧУВААТ ВО ЗАВИСНОСТ ОД БРОЈОТ НА ЧЛЕНОВИ НА СЕМЕЈСТВОТО НА НОСИТЕЛОТ НА ДОГОВОРОТ ПРИ ШТО СЕКОЈ ЧЛЕН ДА БИДЕ ОПФАТЕН СО МАКСИМУМ 5 ДЕКАРИ ПОВРШИНА ИЛИ ДО 1200 КИЛОГРАМИ ТУТУН..

  agrounik

  ТИЕ СО ПОВРШИНИ ПОГОЛЕМИ ОД ТОА ДА СЕ ВОДАТ КАКО КОМПАНИИ СО ВРАБОТЕНИ ЛИЦА КОИ НЕ СЕ ЧЛЕНОВИ НА СЕМЕЈСТВОТО И ЗА НИВ УРЕДНО ДА СЕ ПЛАЌААТ ДАВАЧКИ..

  ОТКУПУВАЧОТ ДА Е ДОЛЖЕН НА СИТЕ ДОГОВАРАЧИ ДА ИМ ОБЕЗБЕДИ БЕСПЛАТНО КВАЛИТЕТНО СЕМЕ, НАЈЛОН, СРЕДСТВА ЗА ХЕМИСКА ЗАШТИТА И ПРИХРАНА НА РАСАДОТ И НА НИВА.. ОТКУПУВАЧОТ ДА Е ДОЛЖЕН ПО БАРАЊЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛОТ ДА МУ ОБЕЗБЕДИ ПАРИЧНА ПОЗАЈМИЦА ВО ВИСИНА ДО 45 % ОД ВРЕДНОСТА НА ДОГОВОРЕНАТА КОЛИЧИНА СО ОБЕЗБЕДЕНИ ДВАЈЦА ГАРАНТИ..

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  ОТКУПОТ ДА МОРА ДА ПОЧНЕ НАЈДОЦНА ДО 20 НОЕМВРИ И ДА НЕ МОЖЕ ДА ЗАВРШИ ПРЕД ДА СЕ ОТКУПИ И ПОСЛЕДНИОТ КИЛОГРАМ ДОГОВОРЕН ТУТУН..

  ДОКОЛКУ КАЈ НЕКОЈ ПРОИЗВОДИТЕЛ СЕ ПОЈАВИ ВИШОК НА КИЛОГРАМИ, ОТКУПУВАЧОТ ДА Е ДОЛЖЕН ДА ОТКУПИ НАЈМАЛКУ 70 % ОД ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ АКО ТОЈ Е ПОГОЛЕМ ОД 1 ТОН, ИЛИ ЦЕЛАТА КОЛИЧИНА АКО Е ДО 1 ТОН..ИСПЛАТАТА НА ТУТУНОТ ДА МОРА ДА БИДЕ ИЗВРШЕНА НАЈДОЦНА СЕДУМ ДЕНС ОД ДЕНОТ НА ОТКУПОТ..ТУТУНАРОТ САМ ДА МОЖЕ ДА СИ ОДБЕРЕ ДАЛИ ЌЕ ПОСТАВИ ПОВЕРЕНИК ИЛИ НЕ..

  ТУТУНСКИТЕ ЗДРУЖЕНИЈА ДА НЕ ВЛЕГУВАСТ ВО ОВОЈ ЗАКОН ТУКУ ВО ЗАКОНОТ ЗА ЗДРУЖЕНИЈА НА ГРАЃАНИ..

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.
  Само Рурално
  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img