Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

17.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро ВестиЗемјоделец го врати грантот од 74 илјади евра

  Земјоделец го врати грантот од 74 илјади евра

  petel baner

  Земјоделец доби 74 илјади евра грант од ЕУ, но тие средства во декември мораше да ги врати поради пречките создадени од лошото функционирање на државните институции, објавува ТВ21.

  Драги Памуков, земјоделец кој раководи и со земјоделската задруга Вегефреш во Куклиш заедно со 20 други земјоделци не успеаја да изградат откупно-дистрибутивен центар за земјоделски производи поради нејасна дефиниција дали земјиштето каде сакаа да го изградат објектот е земјоделско земјиште или индустриска зона.

  Врз основа на документите кои општината ги издала во 2016 дека земјиштето е вон градежен опфат, Памуков аплицирал со проектот во Министерство за земјоделство.

  Надлежните институции го потврдија овој јазол во кој требало да помине Памуков.

  agrounik

  Од Министерството за земјоделство од каде Вегефреш го земало земјиштето под закуп за 30 години со цел да се изгради откупниот центар велат:

  „Објектот не е изграден бидејќи нема добиено дозвола за градба, а причината е следна – Од 2000 година о. Струмица има донесено одлука за проширување на индустриската зона, а парцелата се наоѓа во тој опфат“.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Од општина Струмица потврдуваат. Велат дека – земјиштето се наоѓа во градежен опфат на населеното место Куклиш, согласно ГУП – Одлука бр.07-184/1 од 2000 година.

  Земјоделец

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img