Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, May 25, 2024

More
  домаАгро советиСкладирање на пченка во лоши услови...

  Складирање на пченка во лоши услови…

  petel baner

  Складирање на пченка во лоши услови може да предизвика заразување со разни инфекции. Во повеќето случаи, инфекцијата може да биде производ на неколку габи, особено во магацини со посиромашни услови.

  Складирање на пченка
  Оштетувања настанати од складирање на пченка во лоши услови

  Главниот проблем што се јавува при складирање на пченка, но и при производство е мувла. Тоа е многу штетно паразитско заболување, предизвикано од габи. Токсичните соединенија создадени од работата на нивниот метаболизам се нарекуваат микотоксини.

  Тие имаат исклучително неповолен ефект врз складираното жито, поточно мутаген, генотоксичен и канцероген. Поради сето горенаведено, потребно е навремено да се забележи дека овие габи се присутни и да се отстрани таквата пченка од исхраната и на луѓето и на животните.

  Инфекциите се чести во магацини со лоши услови

  Симптомите на мувла се рефлектираат на различни начини и главно се условени од видот што го предизвикал нивниот изглед. Во повеќето случаи, инфекцијата може да биде производ на неколку габи, особено во магацини со посиромашни услови.

  Патогените микроорганизми од родот Aspergillus и Penicillium главно напаѓаат механички веќе оштетени зрна, создавајќи специфични премази. Габите од родот Aspergillus формираат црна или зеленикаво-жолта обвивка на зрната. Додека, оние од родот Penicillium формираат зелени или синкаво-зелени дамки. Афлатоксините се формираат со дејство на видовите Aspergillus .

  Инфицираните плодови мора да се отстранат, бидејќи тие предизвикуваат директни загуби во производството. Индиректно оштетување може да се случи и со употреба на овој вид пченка во исхраната на говеда, но и на луѓе. На овој начин, изложеноста на микотоксини предизвикува различни видови на болести.

  Agrobot

  Употребата на заразено жито во исхраната на кравите може да доведе до намалување на приносот на млеко , но и до нарушувања на плодноста. Кај живината, тоа предизвикува намалено производство на јајца, слаб раст при гоење и разни деформации на коските.

  Превенција и соодветна агротехника со цел да се контролира

  Опасноста за луѓето е присутна и доколку домашните животни се хранат со земјоделски култури загадени со микотоксини, бидејќи тие преминуваат во млеко, месо, јајца и брашно и нивните производи. Со термичка обработка, повеќето штетни материи не се уништуваат затоа што се термостабилни. За целосно отстранување, потребна е многу повисока температура од онаа на која се печени, како и други начини на изложување на високи температури при подготовка на храна.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Контролата на појавата на штетни габи, кои предизвикуваат мувла во лушпи од пченка, се состои од превентивни мерки и примена на соодветни земјоделски техники. Најважно е да изберете хибриди кои се отпорни. Правилната и навремена употреба на агротехнички мерки треба да обезбеди оптимални услови на влага во почвата, особено за време на цветање и за време на оплодување. Примената на минерални ѓубрива, особено азот, треба да се прилагоди на плодноста на почвата.

  Доколку на парцелата се појават патогени микроорганизми, тие ќе продолжат со својот развој во магацинот. Затоа, обрнете посебно внимание на подготовката на просторот за складирање, како и на самата пченка пред воведувањето. Се препорачува добро да ги прегледате класовите и да ги отфрлите заразените. Во исчистениот и претходно подготвен склад додадете пченка со оптимален процент на влага. Ако се чува жито со зголемена содржина на влага, треба да се дозволи природна вентилација на складиштето.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img