Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Sunday, December 10, 2023

More
  домаАгро советиОдржување на атомизерот

  Одржување на атомизерот

  Agrobot

  Одржување на атомизерот е многу важна работа.

  Обично под исправност на атомизерот нашите овоштари подразбираат работа на пумпата, односно добар притисок и визуелна проточност на дизните.

  одржување на атомизерот
  одржување на атомизерот

  Секако дека пумпата е практично срце на атомизерот но нејзината исправност не гарантира 100 процентна квалитетна заштита. Тоа на што овоштарите обраќаат многу малку внимание се квалитетни мешачи и дизни на атомизерот. Главна причина за губење на течности и слабо покривање се:

  Истрошени и оштетени дизни

  Лош проток на воздух кај вентилаторот

  Недостаток и неисправност на мешачот

  Помал број на филтри и нивно нередовно чистење

  Тестирање на атмомизерот најдобро е да се изврши после зимата (кога ќе поминат ниските температури) и непосредно пред почетокот на сезоната за да амортизерот се подеси и да биде спремен за работа.

  На почеток на сезоната потребно е да се направат следните работни операции:

  Да се провери дали има нечистотии во резервоарот на атомизерот

  Пред ставањето на дизните, да се стави мала количина на вода и со помош на пумпа да се измие резерварот и цревата на атомизерот.

  Исперете ги дизните и да се постават во нивните лежишта, да се користат подлошки за да се спречи течење на страна и да не се престегаат куќиштата на дизните.

  Треба проверат и да се исчистат филитрите (мали и големи)

  petel baner

  Да се тестира и подеси маноментарот

  Купете нови дизни доколку се старите оштетени или истрошени

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Да се подеси притисокот врз основа на табелата дадена од производителот на дизните

  Определете оптимална брзина на движење на тракторот

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Механизација, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img