Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

21.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро ВестиКина го зголемува производството на пченка

  Кина го зголемува производството на пченка

  petel baner

  Производството на пченка ќе биде зголемено во Кина. Цените на ова жито во Кина достигнаа рекордни нивоа и властите ги потрошија резервите. Сепак, увозниците набавија рекордни количини за да го надополнат недостигот.

  производството на пченка

  „ Кина ќе ја зголеми површината засеана со пченка во нејзините главни обработливи региони оваа година “. Ова го најави министерот за земјоделство Танг Ренџијан,  коментирајќи ги последните неколку години во кои помалку посеаните области резултираа со зголемен недостаток на оваа култура во земјата. Зголемувањето на површините е дел од планот за обезбедување на храна.

  Властите ќе се фокусираат на проширување на полињата со пченка на северо-исток. Ова доаѓа откако цените на овие зрна во Кина достигнаа рекордни нивоа и властите ќе ги испразнат резервите. Сепак, увозниците набавија рекордни количини за да го надополнат недостигот.

  Стабилизација на производството

  „ Областите и производството на пченка се очекува да закрепнат и да се зголемат, додека цените најверојатно ќе паднат во следните неколку години “.

  Според тамошното Централно биро за статистика, земјоделците засеале 41.264 милиони хектари пченка во 2020 година. Производството изнесувало 260,67 милиони тони жито.

  Кина во последните години ги намали областите за да ги намали државните резерви и да го зголеми производството на други култури како што е сојата. „ Властите мора да осигураат дека површината со ориз не е намалена“ , забележа министерот.

  „ На северозапад областите со пченица треба да закрепнат “, рече тој. Тој додава дека Кина ќе го стабилизира производството на соја и ќе ги обезбеди домашните залихи. Ќе се фокусира на подобро семе и заштита на неговото обработливо земјиште за да се зајакне безбедноста на житото. 

  agrounik

  Модернизација на земјоделството

  Треба да се спомене дека оваа земја бележи добра реколта во текот на изминатата година. Производството на жито се зголеми за 0,9% од година во година.

  Паметните технологии и дигитализацијата станаа дел од движењето за модерно земјоделство, ослободување на работна сила и подобрување на ефикасноста на производството.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Од септември 2020 година, Кина воспостави 18 земјоделски пилот-зони без работна сила за 14 видови земјоделски култури во 12 провинции и региони. Со овој проект тие зафатија повеќе од 5.300 хектари. Исто така, продажбата на опрема, самоодни и автономни земјоделски машини се зголеми за дури 213% во таа земја.

  Најавена е и дигитална земјоделска платформа, која во различни фази собира информации за факторите на животната средина, плодноста на почвата и растот на посевите, нудејќи научни упатства за управување со теренот.

  За најнови информации од областа на земјоделието посетете ја рубриката Агро вести, како и социјалните мрежи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img