Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро советиМинерална исхрана на цвекло при одгледување

  Минерална исхрана на цвекло при одгледување

  petel baner

  Коренот од цвекло ќе биде со добар квалитет, ако неговото формирање е рамномерно и нема одложувања или нарушувања во развојот. Поради оваа причина, потребно е хранливите материи да бидат во лесно достапна форма и во доволни количини. Што ни е потребно за минерална исхрана на цвекло?

  Agrobot

  Кога додавате азотни ѓубрива, потребно е да се земат предвид количините. Прекумерните количини на овој елемент ја зголемуваат содржината на нитрати.

  Цвеклото бара многу калиум. Ѓубрењето засновано врз агрохемиски анализи на почвата дава најдобри резултати. Просечните потреби на хранливи материи се 50-100 кг / ха азот, 100 кг / ха фосфор и 100-150 кг / ха калиум.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Бор, исто така, игра значајна улога во растот и развојот на цвекло. Во услови на суша за време на вегетацијата, може да се појават симптоми на недостаток на овој елемент. Се манифестира во форма на црни дамки на листот и коренот.

  Минерална исхрана на цвекло

  За време на производството на цвекло, една третина или 1/2 азот и две третини фосфор и калиум се додаваат во основната обработка. Пред сеидбата, преостанатата количина на фосфор и калиум е до 1/5 од вкупната количина на азот. Преостанатата количина на азот се користи за прихранување, што обично се прави двапати. Прво, веднаш по проредувањето, односно кога ќе се појави вториот пар листови, и второто пред преклопување на редовите, односно пред листовите да го покријат меѓуредниот простор.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img