Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024

More
  домаАгро ВестиМоменталнта состојба со Тутунот

  Моменталнта состојба со Тутунот

  petel baner

  Моменталнта состојба со Тутунот е оваа:

  1. До сега од 23 00 000 килограми откупен е 95% останати се 5% од договорениот откуп со договори. Во МЗШВ се пријавени вишок од 7 000 000 килограми.

  Најмногу вишок има во општина Долнени. Во тој реон се произведува 9 000 000 килограми тутун а вишок е 1.5 милиони килограми. Има проблеми со
  амбалажа за пакување на вишок тутун.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  • Законскиот рок за откуп беше до 28 февруари но се продолжи до 31 Март за вишокот тутун да се откупи. Конкретно нема блокада на откупот освен што некои компании ги имаат затворено откупните пунктови во помалите општини и се преместени во поголемите.
  • Во 2020 просечната цена е 165,3 денари а во 2019 беше 220 денари.
  • Плаќањето на тутунот се врши во рок од 2 до 7 работни денови на трансакциска сметка. Од секоја пресметка се запира по 0,35% тие пари одат за Сојузот кој што ги застапува Тутунарите.
  • Вишокот на тутун е планирано и договорено со надлежните да биде откупен до 31 Март.

  Сликите се превземени од нашите Тутунари од групата.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img