Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро советиБолест кај коскести овошја Monilinia laxa

  Болест кај коскести овошја Monilinia laxa

  petel baner

  Име на болест: Monilinia laxa

  Сушење на цветовите, на ветчињата и гниење на плодовите кај коскестите овошја.

  Опис: Кај нас редовно се појавува како причинител на сушењето на цветовите, ветчињата, а и на раното кафеаво гниење на плодовите.

  Инфекциите на цветовите се остваруваат преку толчникот и столпчето и во тој случај цветовите изумираат, венечните листови стануваат кафеави, овенуваат и се сушат, како да се попарени со врела вода.

  Раното кафеаво гниење на плодовите се развива поинтензивно во фазата на зреењето на плодовите. На нив се забележуваат тркалезни дамки со кафеава боја, гниењето се развива брзо зафаќајќи ги целите плодови.

  Габата презимува како трајна мицелија во заразените ветки и плодови. Уште во текот на мирувањето на нив таа продуцира конидиофори со конидии и тоа почнува по дожд.

  Во мај, спороносењето се остварува на температура од 11°С по 64 часа, а при 20°С по 30 часа. Во февруари овој период се продолжува со 12 часа, а во јануари со 34 часа и затоа при масовни зарази уште кон крајот на зимата и почетокот на пролетта се остваруваат голем број генерации на спороносење поради што до почетокот на цветањето овошките посебно пупките се прекриени со голем инфективен потенцијал од конидии.

  agrounik

  Тоа е причината за монилисното сушење на ветките и цветовите, во одредени плантажи на вишни поради несоодветна заштита предизвикува нивно пропаѓање.

  Најголеми зарази се остваруваат при висока релативна влажност на воздухот над 85% врнежливо време и температура од 22 до 28°С.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  За заштита, заразените леторасти и ветки да се режат и спалуваат непосредно по цветањето, мумифицираните плодови да се собираат и длабоко да се закопуваат, да се изведува хемиска заштита со прскање, со препарати врз база на бакарен хидроксид или бакарен оксихлорид.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img