Охридско ѓомлезе рецепт за приготвување на овој традицонален рецепт.
2 кг брашно ги раствораме со вода по потреба и правиме каша.
Иста во густина како за палачинки.
Во кашата додаваме и сол по потреба во зависност од вкусот.
Откако ке ја измешаме кашата го палиме огнот.
Огнот во Охрид и охридско се пали исклучиво со трески а не дрва. Исто така на оган ја ставаме тепсијата во која ќе го правиме ѓомлезето и ја оставаме малку да се загрее.
На огнот веке го топлиме едниот сач ( вршник ) кој од горе е посипан со пепел. Штом се затопли тепсијата прво ја попскуваме со масло, па ставаме една мера од кашата и ја покриваме со затоплениот сач.
Вториот сач го ставаме на огнот да се топли за наизменично да ги користиме.
По неколку минути откако ке се потпечи првата кора, ставаме пак од кашата и попрскуваме со масло.
Потоа го ставаме затоплениот сач и чекаме повторно неколку минути за да се потпечи кората и оваа постапка ја повторуваме се додека не ја потрошиме кашата, т.е додека не се наполни тепсијата.
Откако ке ја потрошиме цела каша го сечеме ѓомлезето.
Ѓомлезето повторно го покриваме со затоплен сач, ама сега на сачот и под тепсијата ставаме жар од огнот и оставаме така да се пече околу 40 тина минути.
Други традицонални рецепти и текстови за лековита исхрана можете да прочитате ТУКА
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.