Одгледување Стевија – Ова растение станува сè попопуларно, пред се затоа што од него извлекува засладувач , кој е замена за шеќер.
Засладувачот Стевија се извлекува од зелените, слатки листови на растението чие научно име е Stevia rebaudiana. Стевиа е име за повеќе од 240 видови грмушки и цветни растенија од семејството Asteraceae. Во некои делови е познато и како сладок лист или шеќерен лист.
Неговото природно живеалиште е во тропските делови на Северна и Јужна Америка. Може да порасне до висина од околу 30 см и ширина од 18-24 см. Засладувачот е повеќе од 40 пати посладок од шеќерот, но затоа во организмот нема несакани ефекти.
Одгледување Стевија
Се одгледува низ целиот свет. Може да се одгледува и во саксии на балкон или на кое било сончево место. Билката е особено чувствителна на ниски температури, затоа е потребно да се почека додека не помине опасноста од мразови.
Стевија се засадува во редови, каде што растојанието меѓу нив е 50-60 см. Растојанието помеѓу одделни растенија треба да биде околу 18 см. Садниците треба да бидат засадени во богата, глинеста почва и треба да додадете компост за дополнителни хранливи материи (во песочна почва). Растението не треба да се напои премногу. Во текот на летото може почесто, благо наводнување. Бербата се однесува на сечење на стебла на висина од 5 см од земјата, што се прави 3-4 пати годишно. Затоа, јасно е дека стевијата е многу профитабилно растение.
Како да се користи?
Цели или исецкани листови од стевија се достапни, но најчесто се наоѓа во прав (во форма на екстракт), како и течен екстракт од стевија, или рафинирана верзија на изолирани слатки соединенија од растението. Стевиозид и ребаудиозид се две соединенија од ова растение што се сто пати послатки од шеќерот. Затоа, стевијата е природен засладувач кој е 100% природен, нема калории, јаглени хидрати, нема гликемиски индекс, има вкус на чист шеќер и е исто така погоден за дијабетичари.
Стевиа прав може да се додаде во пијалок – како што се кафе, чај, јогурт, шејк, итн. Одлична и здрава замена за шеќер во различни рецепти за подготовка на колачи и генерално десерти. Течниот екстракт сепак може да биде посоодветен за пиење, додека стевија во прав е посоодветен како состојка во рецептите за подготовка на десерти. Кога прават торти, некои луѓе често мешаат стевија во прав со еритритол, што е уште еден природен засладувач (што е многу пообемен и нискокалоричен). Една кафена лажичка екстракт од стевија има слична моќ на засладување како цела чаша шеќер, па затоа внимавајте колку додавате во рецептите.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.