Сирењето, кое беше прогласено за најопасно сирење во светот во Гинисовата книга на рекорди и чија продажба беше забранета од Комисијата за храна на Европската унија, доаѓа од Сардинија. Тоа е овчо сирење по име Casu Marzu или расипано сирење кое содржи специфична состојка.
Тајната состојка на сирењето што традиционално се прави на овој италијански остров се црвите. Имено, ова сирење се произведува со правење дупка во ролна сирење од видот Pecorino со цел мува ( Piophila casei ) да положи јајца во него. Освен пикантноста, сирењето се произведува на овој начин затоа што од изведените црви се ослободуваат киселини кои ги намалуваат маснотиите од сирењето.
Ова сирење со мека текстура содржи живи црви. Голем број на луѓе дури и не ги вадат црвите кога го конзумираат сирењето, иако мувата што несе јајца често е посетител на трупови на мртви животни.
Црвите треба да пораснат од три до шест недели. Друг вознемирувачки факт поврзан со ова ” најопасно сирење во светот ” е дека црвите можат да излезат и да се разбегаат ако се вознемирени што не е пријатна глетка.
Би го пробале ли ова сирење?
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.