Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро советиПравилен транспорт на пестициди

  Правилен транспорт на пестициди

  petel baner

  Пестицидите кои не се соодветно обезбедени во транспортот претставуваат голема опасност за здравјето на луѓето и животната средина. Во продолжение совети за правилен транспорт на пестициди.

  За земјоделските производители правилен транспорт на пестициди, претставува патека од земјоделска аптека до сопствениот магацин и транспорт до местото на аплицирање на самата парцела.

  Важни белешки

  Никогаш не пренесувајте хемикалии заедно со добиточна храна и добра за широка потрошувачка во багажникот или кабината на возилото поради испарувања и гасови. Секогаш транспортирајте добро врзана и обезбедена кутија во задниот дел на возилото (камион, пикап, комбе, комбе) или на отворена приколка.

  Кога превезувате во отворена приколка, не заборавајте да користите церада за покривање, што треба да спречи навлажнување на картонското пакување и расфрлање на товарот.

  При транспорт на пестициди, треба да се има предвид и следново:
  – Транспортирајте пестициди со технички исправно возило
  – Не пренесувајте предмети со остри рабови покрај пакувањето со хемиски средства
  – Не преоптоварувајте го возилото

  Agrobot

  Лицето што пренесува пестициди е директно одговорно доколку се појави неконтролирано истурање.

  Секогаш прочитајте ги условите и мерките на претпазливост за транспорт и складирање пред да превезувате пестициди.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  транспорт на пестициди

  За време на транспортот секогаш имајте пригодна опрема (кофи, лопати и торби). Имајте го материјалот во посебен сад – земја или песок. Имајте лична заштитна опрема и деконтаминација за време на транспортот.

  Конечно, обрнете максимално внимание на сообраќајот и видливо обележете го вашето возило, така што другите учесници во сообраќајот знаат дека превезувате пестициди.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img