Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Tuesday, February 20, 2024

More
  домаАгро ВестиКлиматскиот данок во данското земјоделство

  Климатскиот данок во данското земјоделство

  Agrobot

  Климатскиот данок од 161,40 евра по тон произведен СО2 ќе скрати околу 19 000 работни места во земјоделството. Ова ќе ја зголеми цената на млекото, месото и зеленчукот.

  Воведувањето повисок данок на јаглерод диоксид (СО 2) и стакленички гасови би довело до значителен колапс во производството на месо и млеко во Данска. Ќе има и понатамошни последици врз цените и работните места.

  Сепак, без оглед на тоа, тие сè уште се залагаат за негово воведување. Данокотво ќе изнесува 161,40 евра по тон произведен СО 2. Имено, оваа земја си ги постави целите за заштитата на климата со намалување на вкупните емисии на стакленички гасови за 70 проценти до 2030.

  Намалување на производството, работните места и зголемувањето на цените на храната

  Доколку се примени данокот на ова ниво, комитетот очекува намалување на производството на говедско месо за цели 37 проценти, свинско месо за 23 проценти и млеко за 34 проценти до 2030 година во споредба со претходното ниво. 

  petel baner

  За земјоделското производство како целина, се очекува пад од околу 22 проценти. Тоа би значело и голем пораст на цените на повеќето земјоделски производи. На пример, млекото би поскапело за 14 проценти, говедското месо за 17 проценти, а свинското месо за 9 проценти. 

  Данските потрошувачи би морале да плаќаат значително повеќе и за зеленчукот. Доплатата се проценува на 14 проценти од сегашните цени. Покрај тоа, Советот во март призна дека данокот може да ја чини земјата 19 000 работни места. Но, тие се надеваат дека ова ќе биде компензирано со новоотворените работни места поврзани со секторите за животна средина и услуги.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сето ова би се случило поради пад на производството и пад на меѓународната конкурентност. Се проценува дека БДП ќе падне за околу 0,15 проценти..

  „ Објавувањето на климатскиот данок ќе ја намали неизвесноста за идните климатски политики и компаниите би можеле да ги направат потребните зелени инвестиции со поголема сигурност “, изјави за енергетскиот глас Ларс Горн Хансен  еколошки советник .

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img