Бактериозна пегавост на лист од пиперка, предизвикано од бактеријата Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria, е најзначајно заболување на пиперката на отворено поле. За појавата и ширењето на овој патоген се потребни врнежи и зголемена влажност.
Првите симптоми се појавуваат на долните листови на пиперката во форма на мали темно зелени дамки со неправилна форма. По краевите се појавува хлоротичен ореол. Во поволни услови, дамките се шират, се спојуваат и некротизираат. Во отсуство на хемиска заштита може да доведе до дефолијација на растенијата и значително намалување на приносот.
Главните извори на инфекција се остатоци од растенија од претходната вегетација и заразени семиња.
Со цел да се заштитат пиперките од овој патоген бактериозна пегавост, треба да се придржуваме до превентивните мерки. Тие вклучуваат употреба на здрави семиња, отстранување на растителни остатоци од парцелата и придржување до плодоредот. Во однос на мерките за хемиска заштита, се препорачува да се користат препарати базирани на бакар пред врнежи или наводнување со прскалки.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.