Времето на берба е највозбудливото време за градинарите и одгледувачите на зеленчук. Сепак, од незнаење, ние често фрламе делови од растенија кои не само што се јадат, туку се и неверојатно здрави. Така е и со листови од брокула.
Нема поголемо задоволство отколку кога ќе одберете свеж зеленчук од вашата градина и ќе го подготвите за вас и вашето семејство. Особено оној што доаѓа да бербата во октомври и ноември, како што е случајот со зимската брокула. Сепак, несвесно фрламе делови што можат да ни донесат грст храна и здравствени придобивки за нашето тело.
Имено, сите знаеме дека најпопуларните делови на растението брокула се главата (цветот) и дел од горното стебло. Сепак, листовите играат позадинска улога заради големата популарност на главицата. Тие се многу малку познати на нашите простори како кулинарска состојка.
Сепак, листовите од брокула не само што се јадат, туку се означени како супер храна. Полни се со хранливи материи што на нашето тело му се потребни за да функционира на највисоко можно ниво.
Зошто листови од брокула?
Ако веќе имате искуство со одгледување брокула во градината, веројатно ви е познато долгото чекање за ценета реколта. Имено, секоја билка брокула е ограничена на производство на само една, значајна глава или круна во текот на својот живот.
Сепак, не залажувајте се со ограничувањата, бидејќи има уште многу брокула. Секундарните глави може да се појават во пазувите на растението додека ја чекаат главната премија. Овие вкусни мали закуски се совршено јадење и се одлични за салати и друго свежо мезе.
Иако секундарните цветови од брокула се богати и со вкус и со хранливи материи, тие во основа се мини верзии на големите цветови. За жал, тие се доста ретки. Неколку се појавуваат, тука и таму, во срцето на сезоната на растење, но не доволно за да се компензира за долгиот период на раст на растенијата.
Сепак, она што ја прави долгата сезона на растење профитабилна се листовите од брокула.
Само една мала чинија листови од брокула покрива 100% од дневните потреби за витамин Ц. Тие исто така ни обезбедуваат здрава доза на растителни влакна, витамин Б, калциум, железо, бета каротен и многу други витамини и минерали.
Здравствените придобивки од конзумирање на листови од брокула за нашето тело вклучуваат внесување на високо ниво на антиоксиданти и антиканцерогени супстанции (истражувањето беше објавено на Истражувачката порта во 2015 година). Тие помагаат во детоксикација на телото, како и во борба против воспаленијата.
Зошто листовите од брокула се сметаат за супер храна?
Оваа разлика се должи на високите нивоа на хранливи материи што се наоѓаат во листовите на растението, кои се малку повисоки од оние што се наоѓаат во главите, односно во цветовите. Листовите од брокула имаат поголемо ниво на бета каротен, витамин А и фитонутриенти од кој било друг дел од растението.
Како се собираат листови од брокула?
Првата берба на литови можете да ја започнете кога главата на брокулата е сè уште компактна и во форма на пупки.
Листовите ќе станат помалку ароматични и ќе развијат потешка структура, ако жетвата се одложи до периодот кога главата започнува интензивно да се развива, па затоа е важно да се започне рано да се берат листовите.
Исто така, сечењето на листовите на почетокот на сезоната на растење ќе поттикне раст на нов лист.
Надворешните листови може да се берат еднаш неделно, кога ќе достигнат должина од 10-15 сантиметри. Откако ќе се формира главата – се бере, а после тоа листовите може да се собираат сè додека не заврши сезоната на растење.
Интересно за листовите од брокула е тоа што, како лиснат зеленчук, можете да ги исечете овие листови и тие повторно ќе никнат.
Подготовка во кујната
Можете да измешате листови од брокула со блитва, зелка и кељ, иако имаат вкус кој е прилично уникатен. Вкусот потсетува на вкусот на главата на брокулата, но е малку горчлив, има земен вкус и истовремено е сладок.
Помали, помлади листови се берат за свежи салати. Листовите со средна големина се совршена големина и текстура за сарма. Може да се подготват и како спанаќ или блитва. Иако има малку рецепти, има еден со јајца.
Зрели, поголеми листови може да се користат за варење, супи, чорби, бидејќи нивната сладост се зголемува на повисоки температури и за време на подолго време на готвење. Имено, поголемите листови имаат потешка текстура кога се сирови, но кога се готват стануваат помеки. Исто така, при готвење, тие го апсорбираат вкусот на другиот зеленчук, месо, масло и зачини со кои ги подготвувате.
Кога ги подготвувате, отстранете ги стеблата што е можно повеќе, бидејќи тие се премногу влакнести за уживање.
Брокулата зафаќа одреден простор во градината. Исто така, бара многу вода и исхрана за да расте и да напредува. Земајќи ги предвид здравствените придобивки од нејзините големи листови, навистина е срамота да се прави толку масивен отпад од храната што е на дофат на раката.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.