Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

37.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро ВестиСелата се полнат со жители?

  Селата се полнат со жители?

  petel baner

  Селата се полнат со жители?

  420 странски државјани се населиле во селата во Македонија во 2020

  Од Македонија лани се иселиле 1.082 македонски граѓани, а во државава се доселиле 1.848 лица од странство, покажуваат статистичките бројки од Државниот завод за статистика.

  agrounik

  Од иселените од Македонија 664 живееле во градски подрачја, а 418 во селски. Од Југозападниот регион се отселиле 257 жители во други држави, од Југоисточниот регион 218, од Полошкиот 149, од Вардарскиот 142 и од Источниот 139 граѓани. Најмалку иселени, само 42 лица, се од Скопскиот регион.

  Во истиот период во 2020 во Македонија се доселиле 1.848 странски државјани, и тоа 1.428 во градовите, а 420 во македонските села.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во однос на внатрешните миграции, во Македонија лани се преселиле вкупно 2.920 лица, од кои најмногу 1.457 лица се преселиле во Скопскиот регион, а најмалку 179 во Североисточниот.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img