Бојата, количината на вода и белите линии откриваат колку месото стоело на полиците и дали е безбедно да се подготви. Избегнувајте јадења без вкус или труење со храна во само неколку чекори.
Месото пристигнува во продавниците во различни форми и не е секогаш лесно да се препознае кое е свежо и квалитетно, особено ако е мелено. Најдобро би било да купите домашно, но тоа не е секогаш можно. Добро е да се даде предност на производи од регионот кои поминале пократок пат до продавницата, но покрај информациите за пакувањето, треба да обрнете внимание и на изгледот на месото.
Иако многу луѓе сметаат дека е нездраво, маснотиите му даваат многу вкус на месото. Квалитетното месо треба да има малку интрамускулна маснотија, а тоа може да се види на белите линии кои личат на вени со кои месото е прошарано.
Покрај тоа, ако е купено спакувано месо, во него не смее да има вода. Погледнете го добро пред да го ставите во кошот, не ви требаат повеќе од пет секунди за тоа.
Ако месото лежи во крвава вода, тоа значи дека е старо.
Идеалната боја зависи од месото за кое станува збор. Телешкото треба да биде светло, но не и бело, исто како и живината. Говедското месо треба да биде средно црвено, но не премногу темно. Свинското месо е идеално бледо розово. Треба да се избегнуваат сите сивкави нијанси на месо.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.