Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

32.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро советиУпотреба на пепел при садење на компир

  Употреба на пепел при садење на компир

  petel baner

  Употреба на пепел при садење на компир оваа техника на земјоделците им е позната од многу одамна. Но во последно време се помалку се користи бидејќи земјоделците се префрлија на вештачки ѓубрива.

  Пепелта се карактеризира со висока содржина на калиум и калциум, кои компирите ги апсорбираат во поголеми количини, а тоа не е единствената предност. 

  Треба да се внимава при нанесувањето на пепел во почвата и да се води сметка за pH факторот на почвата. Пепелот е алкален и се нанесува на кисели почви. Употребата треба да се избегнува ако почвата е алкална и неутрална.

  Употреба на пепел при садење на компир

  Најдобар ефект се постигнува со дирекно додавање во ископаните канали за садење на компирот. Во литературата го сретнавме ова дозирање. на 1 метар кубен земја се става околу 150 грама пепел. Компирите при садење исто така може да се извалкаат во пепелот во сооднос 1 килограм пепел на 25 килограми компир за садење.

  agrounik

  Употреба на пепел при садење на компир е доста важна бидејќи се намалува употребата на вештачки ѓубрива што е знаеме дека е многу добро за нашето здравје а богами со најавените цени на ѓубривата добро е и за џебот на земјоделецот.

  Употреба на пепел при садење на компир

  Употреба на пепел при садење на компир треба да се прави претпразливо бидејќи може да биде и штетен. На пример не треба да се користи со ѓубрива кои што се богати со азот бидејќи доаѓа до губење на оваа хранлива состојка. Како што рековме ја зголемува алкалноста на почвата и кај веќе алкални почви може да доведе до развој на краста кај компирот. Во поголеми количини може да го изгори родот и не треба да се користи кај почви со pH фактор поголем од 7.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Користете само пепел од дрво а препорачливо е пепел од врба или бреза поради најповолниот сооднос на минерали и други материи.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img