Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

24.8 C
Skopje
Wednesday, July 6, 2022

More
    домаАгро колумнаМесо во тегла

    Месо во тегла

    Месо во тегла – сигурно сте слушнале за ова но бидејќи се повеќе се забораваат некои работи а и доаѓаат чудни времиња (ќе снема струја) еве да се потсетиме како се зачувува месо без фрижидер.

    Ако некогаш сте го пробале сигурно знаете дека вкусот е прекрасен а ако не сте пробале еве ви упатство како можете сами да си направите и да си уживате во овој специјалитет.

    Кој не јаде свинско може да се направи истото и со говедско месо.

    Станува збор за стар начин на конзервирање на месо.

    Состојки за 8 тегли:

    2 кг свински бут

    2 кг свинска плешка

    800 грама сланина (по 100 грама во тегла)

    ловоров лист

    црн бибер во зрна

    Еве го тајниот начин на подготовка:

    Месо во тегла

    Месото исечкајте го на еднакви коцки. Сланината се сецка колку можете поситно. Врз месото се додава сол и се замешува со раце во поголем сад.

    Месото се додава во празните тегли и се натискува што е можно повеќе за да нема воздух и празен простор.

    На врвот на секоја тегла додадете сечкана сланина и притиснете за да има празен простор помеѓу сланината и капакот од теглата.

    Стиснете ги силно капачињата од теглите.

    Се зема поголемо тенџере шерпа и се полни со вода најчесто е она за пржење ајвар и на дното се ставаат неколку кујнски крпи.

    Теглите исто така се виткаат со крпи или со хартија и се додаваат во тенџерето.

    Вака се виткаат теглите за да не се удрат една со друга и да не пукнат или да се скршат.

    Тенџерето се дополнува со вода до врвот на капачињата и почнете со загревање на водата. Откако ќе зоврие водата варете ги теглите уште 2,5 до 3 часа. Внимавајте бидејќи водата испарува брзо од тенџерето ќе мора да дополнувате со врела зовриена вода.

    Кога ќе се заврши со вриењето после 3 часа тенџерето се трга од оган и се остава да се олади самото до собна температура.

    Месото е сочно меко и се топи во уста

    Самото месо си ги испушта своите сокови во кои се вари и не се додава внатре вода и соковите се претвараат во желатин. Сите храниливи состојки остануваат внатре во теглата.

    На кое јадење и да го додадете ова месо ќе биде врвен специјалитет.

    За гулаш , за манџа, за пржење со праз, везени пиперки кромид …. само така извадено од тегла ма како и да го јадете нема повкусно.

    Нашата мисија е да ги споделуваме овие работи и да ги зачуваме од заборав.

    Порано нашите мајки и баби имаа тетратки со рецепти но бидејќи сега се е на интернет еве нека ги има овде на земјоделие.мк.

    Машка зимница 😊
    Со ова мезе најмногу оди ….
    Jovica Kukunovski Kukun  ни ја испрати оваа прекрасна фотографија.

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Охридско макало
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Земјоделие.мк
    spot_img
    spot_img
    spot_img