Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

32.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро ВестиКолку млеко се произведува во Македонија

  Колку млеко се произведува во Македонија

  petel baner

  Колку млеко се произведува во Макеоднија. Кога ќе прошетате по сточните пазари и ќе прашате како е да си сточар сите велат дека не се исплати и дека ја продаваат стоката.

  Моменално млекото се откупува по околу 20 денари за литар.

  Но еве што вели заводот за статистика колку млеко се произведува во Макеоднија.

  Колку млеко се произведува во Македонија

  agrounik
  Колку млеко се произведува во Македонија

  Оваа табела е објавена од заводот за статистика на Макеоднија и во која убво се гледа дека овчото млеко се намалува а кравјото млеко се зголемува.

  Во Макеоднија се позабележлив е трендот на исчезнување на малите сточари до 5 крави кои што во минатото преставуваа огромен дел од млекопроизводителите во државава и нивна замена со поголеми фарми.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во Македонија има околу 250.000 грла говеда од кои 120.000 се молзни крави со просечна годишно производство по 3.000 литри млеко по крава.

  Adem Qaili од Страхојадица поздрав до сите Сточари.
  Стадо од 130 крави.

  Што се однесува до извозот и минатата година најголем дел од македонското млеко и млечните производи завршиле на пазарот во Косово.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img