Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро ВестиСвињарство во Македонија

  Свињарство во Македонија

  petel baner

  Свињарство во Македонија – Ајде да напишеме и неколку збора и да споделиме неколку статистички информации за свињарството во Македонија.

  Agrobot
  година Број на свињи во Макеоднија
  2007255 146
  2008246 874
  2009193 840
  2010190 552
  2011196 570
  2012176 920
  2013
  167 492
  2014165 053
  2015195 443
  2016202 758
  2017202 197
  2018195 538
  2019135 770
  2020164 074
  Број на свињи по години

  Свињарство во Македонија

  Како што можете да видите од табелава во 2007 сме имале 255 146 свињи а во 2022 164074 тоа е 91 072 помалку свињи а во 2022 година овој број е сигурно пострашен.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Африканската чума, и други разни болести, скапата сточна храна, ниските откупни цени и миграцијата т.е немањето желба кај младите да се занимаваат со оваа земјоделска дејност доведоа до вакви поразителни бројки во свињарството.

  Еве и една табела за тоа какви свињи се одгледуваат во 2022 година

  Вкупен број на свињи164 074
  Прасиња до 20 кг44 053
  Свињи од 21 до 50 кг27 329
  Свињи за гоење – од 51 до 80 кг28 122
  Свињи за гоење – од 81 до 110 кг24 200
  Свињи за гоење – над 110 кг
  21 975
  Свињи за приплод – назимки1 294
  Свињи за приплод – спрасни назимки2 065
  Свињи за приплод – маторици14 603
  Свињи за приплод – нерези433
  Број на свињи, по категории

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img