Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

1.8 C
Skopje
Thursday, February 22, 2024

More
  домаАгро советиЈунска лепотица

  Јунска лепотица

  Agrobot

  Јунска лепотица – оваа сорта потекнува од Италија.

  Плодот и е мал и ситен со издолжен облик. Месото на плодот е бело многу благо но по мислење на многу луѓе е недоволно сочно (мене ми е идеално)

  Љушпата и е светло зелена а при светлина добива црвена нијанса.

  Цвета средно рано и полна зрелост достигнува крајот на Јуни.

  Дрвото по раст е средна висина со пирамидален облик.

  Јунска лепотица – прекрасна крушка што се помалку ја има во овоштарниците

  Потребно и е кратка резидба – кроење и тоа при цветање.

  Раѓа обилно но е многу осетлива на мразеви па може да се случи да не даде род во очекувани количини.

  petel baner

  Плодовите по зреењето брзо гнијат и се осетливи на удар.

  Подлога за калемење на оваа сорта се: дуња МА и дуња БА-29. Некои во своите дворови ја калемат и на дива подлога.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Нејзини добри опрашувачи се Јунско злато, Шарена јулска, Косија и Мортени.

  Јунска лепотица.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img