Нането е најпознатото лековито растение кое расте на нашите простори. Се користи за лекување на респираторните и дигестивните органи. Исто така се одгледува како растение во саксии, има интензивен мирис на ментол и често се користи во готвењето како зачинско растение за готвени јадења. Во комбинација со мед, тој претставува челична одбрана од вируси и бактерии. За овој народен мелем потребни ви се само две состојки.
За зајакнување на имунитетот, исчистете ги дишните патишта и белите дробови (особено ако сте пушач), па од овој традиционален рецепт направете народен мелем од нане и мед.
Состојки:
- десет лажици листови од свежо нане (или пет лажици суви листови од нане)
- половина килограм мед.
Подготовка и примена:
Листовите нане ставете ги во сува стаклена тегла, прелијте ги со мед, промешајте со дрвена лажица, па добро затворете ја теглата и оставете да отстои еден месец. По еден месец, мелемот е подготвен за употреба (не треба да ги отстранувате листовите од нане!). Користете по една лажица од овој мелем секое утро пред појадок.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.