Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Sunday, July 21, 2024

More
  домаАгро ВестиСтар или нов трактор

  Стар или нов трактор

  petel baner

  Стар или нов трактор – вечната дилема на малите Земјоделци.

  Постои поделено мислење помеѓу Земјоделците за тоа што е подобро дали да се земе стар и половен трактор и дали да се земе нов трактор.

  Постарите знаат да кажат дека се што е трактор до 1990 година може и да се каже дека се издржливи и траат додека новиве полни со електроника се расипуваат и бараат многу оджување што е скапо и не економично.

  Еве едно интересно мислење: старите трактори биле направени да се ТРАЈНИ а новите трактори биле направени за да може оваа индустрија да опстане и да живее од резервни делови.

  Сите знаат дека тракторите произведени во 70-80 години се произведени со квалитетни делови за разлика од новиве на кои се знае кога точно ќе се расипе делот, дали на 1000 работни сати, дали на 5000 или 10000 и се тоа за фабриките да имаат работа.

  Секако новите имаат дополнителни функции, клима уреди, ГПС навигации, сензори и слично но во основната функција а тоа е обработка на почвата општо е мислењето е дека имаат помалку работни саати без застој од старите трактори кои што се предаваат од генерација на генерација и сеуште успешно ги ораат поготово нашите мали ниви.

  И резервните делови не се тоа што беа, порано имаше и квалитетни резервни делови а сега од различни доставувачи со сомнителен квалитет и сомнително потекло, направени од слаб и неквалитетен материјал, склопени во сомнителни околности и услови и слично.

  Еве уште едно мислење: старите трактори треба се почесто да се заменуваат со нови и современи земјоделски машини кои што имаат подобри перформанси, побрзо, попрецизно и поекономично ги завршуваат работите во нивите и земјоделските домаќинства.

  Новите трактори се компатибилни со разна приклучна механизација која што се повеќе го олеснува земјоделието и го заменува недостатокот на работна сила во земјоделието.

  agrounik

  Новите трактори имаат гаранција и овластен професионален сервис.

  Во последно време работите ги искомплицираа и разно разните превземања на бредовите на производители на тркатори. Едните ги купија другите, другите ги купија третите а некои ги купија скоро сите 🙂 сега да не ги именуваме.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Стар или нов трактор

  Еве на крај да го кажеме и нашето мислење дека секако е подобро да имаме НОВИ ТРАКТОРИ и НОВА ПРИКЛУЧНА МЕХАНИЗАЦИЈА.

  Ваше мислење Земјоделци што е подобро нов или стар трактор?

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img